Menu
Leder av det regionale rådet i Ile de France, Valerie Pecresse, snakker med pressen utenfor politistasjonen. Foto: Michel Euler / AP / NTB

Politiansatt kvinne knivdrept ved Paris – etterforskes som terror

Fransk politi har startet terroretterforskning etter at en kvinne ble knivdrept mens hun var på jobb på en politistasjon i Rambouillet sørvest for Paris.

Av NTB | 23.04.2021 18:19:09

Kriminalitet og rettsvesen: Den antatte gjerningsmannen ble like etter skutt og drept av to politibetjenter som var kvinnens kolleger. Ifølge en politikilde ropte han Allahu akbar (Gud er størst) da han gikk til angrep på kvinnen.

Han beskrives som en 36 år gammel tunisier som kom til Frankrike ulovlig i 2009, men som siden har fått oppholdstillatelse. Han skal ikke tidligere ha vært i politiets søkelys, og hadde nylig flyttet til Rambouillet.

Opplysningene er ikke bekreftet.

Kvinnen som ble drept, var 49 år gammel og jobbet med administrative oppgaver. Hun var på vei tilbake fra lunsj da hun ble angrepet. Ifølge Le Parisien ble hun stukket i halsen og døde senere av skadene. Hun etterlater seg to barn på 13 og 18 år.

Angrepet skjedde ved 14.30-tiden og fant sted inne på politistasjonen, som ligger i et rolig boligområde i byen Rambouillet sørvest for Paris. Bare 750 meter unna ligger et tidligere slott som noen ganger er blitt brukt til internasjonale fredsforhandlinger.

Etter knivdrapet ble området sperret av, og både statsminister Jean Castex, innenriksminister Gérald Darmanin og andre tjenestemenn besøkte stedet for å vise sin støtte til politiet.

Castex fordømmer angrepet som barbarisk og grusomt og kaller offeret for en «hverdagshelt» i en melding på Twitter.

– Jeg ønsker å fortelle politiet at jeg deler følelsene og raseriet deres, skriver han.

Flere politifolk er tidligere drept i Frankrike, hvorav noen av ytterliggående islamister.

Det hittil blodigste angrepet mot fransk politi fant sted i oktober 2019 da tre politibetjenter og en politiansatt ble knivdrept av en kollega og IT-spesialist. Han ble selv skutt og drept på stedet. Det viste seg senere at mannen hadde vist interesse for radikale islamistiske ideer.

– Politiet er symboler på republikken. De er Frankrike, de er Frankrikes ansikt, sier Valerie Pecresse, president for Paris-regionen.

– Vi er i sjokktilstand, sier Karl Olive, visepresident i Paris-regionen til TV-kanalen BFM.

Angrepet skjer samtidig som regjeringen til president Emmanuel Macron skjerper sikkerhetspolitikken samtidig som det er økt bekymring blant velgerne for kriminalitetsutviklingen. Også politiet har klaget over at jobben deres blir stadig farligere.

I presidentvalget neste år kan Macrons fremste utfordrer muligens bli ytre høyres kandidat Marine Le Pen.

I september angrep en pakistansk mann to personer med en kjøttøks utenfor de tidligere redaksjonslokalene til satiremagasinet Charlie Hebdo. Begge overlevde angrepet.

I oktober ble læreren Samuel Paty halshogd av en ung tsjetsjener etter at han hadde vist Muhammed-karikaturer til sine elever mens han underviste om ytringsfrihet.

Samme måned ble tre personer drept da en tunisier knivstakk flere personer i en kirke i Nice. Mannen hadde nylig ankommet Frankrike.

Det mest alvorlige terrorangrepet i fredstid i Frankrike fant imidlertid sted i november 2015 i Paris. Da ble 130 personer drept og 350 såret av bomber og skyting mot en rekke utesteder, restauranter og andre steder der det var samlet mange mennesker.

President Emmanuel Macron sier fredag kveld at Frankrike ikke kommer til å gi etter for «islamsk terrorisme».

Reaksjonene fra lokale myndigheter er sterke.

Frankrike har flere ganger tidligere blitt rammet av svært blodige terrorangrep.

(©NTB)

Flere nyheter: