Menu
Flaggens vaier foran finansdepartementet i Berlin, som torsdag ble ransaket av politiet. Foto: Markus Schreiber / AP / NTB

Politiaksjon mot tyske departementer

Tysk politi gjennomsøkte torsdag både finansdepartementet og justisdepartementet i Berlin. Aksjonen kan skade SPDs statsministerkandidat Olaf Scholz.

Av NTB | 09.09.2021 17:52:11

Kriminalitet og rettsvesen: Scholz fra sosialdemokratiske SPD ligger best an til å bli ny statsminister. Han er finansminister i samlingsregjeringen mellom borgerlige CDU/CSU og SPD, og dermed øverste ansvarlig for ett av departementet som ble gjennomsøkt av politiet.

Påtalemyndigheten i Osnabrück opplyser at politiaksjonen er knyttet til etterforskningen av FIU, en seksjon i det tyske tollvesenet som skal forhindre hvitvasking av penger, og som er underlagt finansdepartementet.

Politiet i Osnabrück har etterforsket FIU siden februar 2020. Anklagene går ut på at etaten ikke har videresendt rapporter om mulig hvitvasking av penger fra banker til politi og påtalemyndighet.

– En evaluering av dokumentene som ble beslaglagt under tidligere aksjoner mot FIU, har vist at det var omfattende kommunikasjon mellom FIU og departementene som nå blir gjennomsøkt, uttaler påtalemyndigheten torsdag.

De vil nå undersøke om det har skjedd et lovbrudd, og hvem som i så fall er ansvarlig, heter det videre.

FIU var tidligere en politiavdeling, men etaten ble i 2017 underlagt tollvesenet, som igjen er underlagt finansdepartementet.

Politikere fra andre partier forsøker å slå politisk mynt på saken ved å kritisere Scholz.

– Kaoset i FIU har vært der siden finansdepartement overtok ansvaret, skriver to politikere fra De grønne, Lisa Paus og Irene Mihalic, i en felles uttalelse.

(©NTB)

Flere nyheter: