Menu
Israels statsminister Benjamin Netanyahu er kommet i hardt vær etter hans og hans utenriksministers kommentarer om Polen og krigen. Foto: Sebastian Scheiner / AP / NTB scanpix

Polen trekker seg fra toppmøte i Israel

Polen trekker seg fra et toppmøte mellom Visegradlandene i Israel på grunn av uttalelser som Israels utenriksminister kom med om polakker og holocaust.

Av NTB | 18.02.2019 12:03:24

Politikk: Polens statsminister Mateusz Morawiecki trakk seg fra møtet søndag på grunn av uttalelser om Polen og krigen som statsminister Benjamin Netanyahu kom med, og besluttet at utenriksminister Jacek Czaputowicz skulle representere Polen i stedet.

Men etter at Israels utenriksminister også uttalte seg kritisk om Polen og krigen, opplyste statsministeren mandag at Polen trekker seg helt fra møtet med Tsjekkia, Slovakia og Ungarn.

Dworczyk refererte til at Israels nye utenriksminister Yisrael Katz fortalte i24News «at det var mange polakker som samarbeidet med nazistene. Ingen skal fortelle oss hvordan vi uttrykker oss eller hvordan vi minnes våre falne».

Han sa også at polakker «dier antisemittisme sammen med morsmelken».

Striden bunner i om Netanyahu sa «polakker» eller «polakkene», og Israel forsøkte å rydde opp etterpå ved å si at han hadde mente individuelle polakker og ikke den polske nasjon.

Visegrad-gruppen V4 består av Ungarn, Tsjekkia, Polen og Slovakia, og landenes ledere skulle etter planen møtes i Israel mandag og tirsdag.

Men striden kaster en skygge over møtet, som Netanyahu har framholdt som en milepæl i hans åpning mot nye demokratier i Øst-Europa og hans innsats mot kritikken Israel ellers får internasjonalt.

I fjor innførte Polen en lov som gjør det til et lovbrudd å gi den polske nasjon et medansvar for jødeutryddelsen, selv om det er klart at polakker på individuell basis hjalp tyskerne.

Det opprinnelige lovforslaget gikk ut på at man kunne bøtelegges også for å si at enkeltpolakker bidro til at jøder ble pågrepet, men det ble endret etter protester fra Israel.

I alle fire er det sterke antisemittiske og innvandringsfiendtlige strømninger.

Særlig i Ungarn er statsminister Victor Orban og hans Fidesz-parti beskyldt for antisemittiske utfall, blant annet mot den jødiske finansmannen og filantropen George Soros.

Netanyahu rullet også ut den røde løperen for Ukrainas president Petro Porosjenko, kort etter at den ukrainske nasjonalforsamlingen gjorde fødselsdagen til Stepan Bandera til nasjonal helligdag. Bandera samarbeidet nært med nazistene, blant i drapet på tusener av jøder.

– Statsministeren i den jødiske staten selger ut minnet om holocaust mot en tvilsom allianse med en antisemittisk leder, sier Tamar Zandberg i opposisjonspartiet Meretz om samarbeidet med Polen.

– På grunn av de skammelige uttalelsene til Israels utenriksminister er det et stort spørsmål om det blir sendt noen polske deltakere til V4-møtet overhodet, sa Michal Dworczyk på Morawieckis kontor.

Striden startet da statsminister Benjamin Netanyahu under et møte om Midtøsten i Warszawa i forrige uke sa at polakker samarbeidet med nazistene under krigen.

Annen verdenskrig startet for fullt med den tyske invasjonen av Polen 1. september 1939, og 3 millioner av de 6 millioner jødene som ble drept i holocaust, var polske jøder. Den mest notoriske konsentrasjonsleiren Auschwitz lå også i Polen.

Netanyahu har fått sterk kritikk i Israel, inkludert fra historikere ved minnesenteret for holocaust, Yad Vashem, for å ha siktet seg spesielt inn mot samarbeid med de fire østeuropeiske EU-landene som har motsatt seg innvandring av flyktninger fra Midtøsten.

Orban har også hyllet Ungarns leder under krigen, Miklos Horthy, som innførte antisemittiske lover og samarbeidet med de nazistiske okkupasjonsstyrkene, blant annet for å arrestere og sende jøder til utryddelsesleirene.

(©NTB)

Flere nyheter: