Menu
Robert Lewandowski jubler for straffescoring for Polen mot Sverige. Den banet vei for VM-billett. Foto: Czarek Sokolowski / AP / NTB

Polen til VM etter svenske feil

Zlatan Ibrahimovic (40) får ikke et siste VM på CV-en. Sverige ødela for seg selv i 0-2-tapet som sendte Polen og Robert Lewandowski til Qatar-mesterskapet.

Av NTB | 29.03.2022 23:19:30

Sport: Avgjørelsen kom etter hvilen i Chorzów. Først laget Jesper Karlström tidlig et straffespark, og den muligheten lot ikke Lewandowski gå fra seg. Bayern Münchens storscorer trippet mot ballen, tok et lite hopp og scoret sikkert på en knestående Robin Olsen.

23 minutter senere banet et svensk tilbakespill for at Piotr Zielinski fikk storme alene mot mål og doble Polens ledelse. Kristoffer Olsson slo en fryktelig pasning til Marcus Danielson i hoftehøyde fra kort hold. Det måtte nesten gå galt, og det var akkurat det som skjedde.

Danielson greide ikke å få kontroll på ballen. Fortvilet måtte han se Zielinski snappe den og gå på løp. Olsen ble stående på streken og prøvde aldri å avskjære faren.

Ibrahimovic kom innpå i det 80. minutt, men superveteranen klarte ikke å hjelpe svenskene til et mirakel på tampen.

– Vi hadde bra kontroll. Når de gjør 0-2, går luften ut av oss. En tung dag, og det er kjempesurt å misse VM, sa Forsberg til TV4.

Kampen ble spilt som en finale i toeromspillet i den europeiske kvalifiseringen. Tirsdag ble også Portugal VM-klar etter 2-0 over Nord-Makedonia. Europas siste billett står mellom Wales og vinneren fra semifinalen mellom Skottland og Ukraina.

Mesterskapet i Qatar spilles i november og desember.

40-åringen deltok med de blågule i 2002 og 2006, men sto utenfor landslaget da Sverige spilte seg til VM-kvartfinale i 2018. Han gjorde comeback for ett år siden foran EM, som likevel ble spilt uten ham på grunn av en kneskade.

Etter tirsdagens tap holdt Ibrahimovic døren åpen for mer spill også i framtiden.

– Jeg håper på det så lenge jeg holder meg frisk, spiller og kan bidra med noe, sa han til TV4.

Neste mesterskapsmulighet er EM i Tyskland i 2024.

Etter 2-0 var det bare en glimrende Olsen som stoppet tapet fra å få stygge sifre. Det skal sies at Emil Forsberg fikk en enorm sjanse til å utligne etter snaut en time. Wojciech Szczesny rakk så vidt å sideforskyve før han parerte forsøket.

Det er åttende gang Polen har tatt seg til et verdensmesterskap. Landet har greid det på sine to siste forsøk. Sverige har hele tolv VM-deltakelser, men det blir neppe en tredje på Ibrahimovic.

(©NTB)

Flere nyheter: