Menu
Krangelen om den polske Turow-gruva, som ligger på grensa til Tsjekkia, fortsetter. Foto: AP / NTB

Polen kaller hjem ambassadør fra Tsjekkia

Polen kaller hjem sin ambassadør fra Praha fordi han har kritisert sin egen regjerings håndtering av striden med Tsjekkia om en statlig kullgruve.

Av NTB | 07.01.2022 13:25:15

Miroslaw Jasinski overtok som ambassadør i Praha i desember. I et intervju med den tyske kringkasteren Deutsche Welle denne uka anklaget han sitt eget land for å ha vist «manglende empati, forståelse og vilje til dialog» med tsjekkiske myndigheter i spørsmålet om den polske Turow-gruva som ligger nær grensa til Tsjekkia.

Ifølge tsjekkiske myndigheter forårsaker kullgruva forurensning på tsjekkisk side av grensa, der flere landsbyer også opplever vannmangel som følge av gruvedriften.

Den polske regjeringens talsperson Piotr Mueller kaller ambassadørens kommentar «ekstremt uansvarlig» og opplyser at Jasinski nå vil bli hentet hjem.

Polens og Tsjekkias miljøministre har i flere måneder forhandlet i et forsøk på å løse gruvestriden, og Polens statsminister Mateusz Morawiecki har gjentatte ganger hevdet at en avtale er rett rundt hjørnet.

EU-domstolen påla i mai i fjor Polen å stenge Turow-gruva, og i oktober ble Polen idømt dagbøter på 500.000 euro, drøyt 5 millioner kroner.

Polens regjering vil verken stenge eller betale dagbøtene og hevder at gruva er nødvendig for å dekke landets energibehov. Kull fra Turow-gruva dekker i dag rundt 7 prosent av Polens energibehov.

(©NTB)

Flere nyheter: