Menu
Tadej Pogacar var sterkest i avslutningen, men klarte ikke å ta nevneverdig innpå sammenlagtleder Jonas Vingegaard i kampen om den gule ledertrøya. Foto: Daniel Cole / AP / NTB

Pogacar spurtslo Vingegaard på fjelletappe – Leknessund yppet seg

Tadej Pogacar sikret etappeseieren like foran Jonas Vingegaard på den 17. etappen av Tour de France onsdag. Andreas Leknessund (23) viste seg fram i Pyreneene.

Av NTB | 20.07.2022 16:50:50

Sport: På den siste stigningen med målgang i Peyragudes, ble det et oppgjør mellom de to rytterne som kjemper om den gule ledertrøya. Pogacar startet onsdagens etappe 2.22 minutter bak Vingegaard i sammendraget, men slet med å riste av seg dansken.

Pogacars hjelperytter Brandon McNulty bidro nesten helt inn til mål, men sloveneren klarte ikke å ta noe særlig innpå Vingegaard i sammendraget.

Sammenlagtfavorittene ble klokket inn på samme tid, men Pogacar sikret ti bonussekunder mot Vingegaards seks. Dermed knappet sloveneren fire sekunder på dansken i sammendraget og er nå 2.18 minutter bak.

Torsdagens etappe blir nok en stor prøvelse for sammenlagtfavorittene. Midtveis på den 18. etappen kommer det en knallhard stigning opp Col d’Aubisque og avslutningen er nok en tøff motbakke opp til målstreken i Hautacam.

Leknessund var en av rytterne som for alvor satte preg på etappen. Han var en stund i ensom majestet i front, på vei opp den nest siste stigningen.

Leknessund var blant 14 ryttere som stakk fra hovedfeltet, tok opp jakten og hentet inn Pinot og Lutsenko før etappens nest siste stigning, Col de Val Louron-Azet. Der satte den norske Team DSM-rytteren inn et støt fra front og ledet alene midtveis opp den 1.-kategoriserte stigningen.

Men Vingegaard, Pogacar og hans hjelperytter Brandon McNulty tok igjen nordmannen, som slapp seg ned for å hjelpe lagkamerat og nier i sammendraget, Romain Bardet.

– Det er veldig spesielt. Vi hadde lyst til å prøve å gå litt for det i dag. Jeg følte meg veldig bra og så at det ble en liten luke der. Det var gøy og jeg så at det ble litt kaos baki der. Så var det gøy å kunne hjelpe Bardet. Uansett resultat var det en veldig morsom dag på sykkel, sa Leknessund til TV 2 etter løpet.

– Jeg hadde jo lyst, men likevel, det var ganske klart med Bardet ikke så langt bak, at det er en selvfølge at jeg skal vente. Vi er et lag og Bardet fortjener den hjelpen han kan få, fortalte 23-åringen.

Bardet fikk god hjelp av Leknessund og kunne revansjere seg etter en litt svak etappe dagen i forveien.

Franskmannen endte på 6.-plass på etappen og klatrer til samme posisjon i sammendraget. Etter å ha gitt alt han kunne for å hjelpe Bardet, sparte Leknessund på kreftene og kom i mål på en 26.-plass. Nordmannen satt inne med mer om det kunne stått om en etappeseier.

– Jeg skal ikke være ute å melde for mye om det, men beina var i alle fall veldig gode.

Sykkeltalentet fra Tromsø ligger nå på 28.-plass i sammendraget, 1.29.12 bak Vingegaard.

Majka ble den fjerde lagkameraten til Pogacar som har måttet bryte årets tour. Tidligere i rittet var touren over for George Bennett og norske Vegard Stake Laengen på grunn av koronasmitte og tirsdag klarte ikke Marc Soler tidsfristen etter å ha slitt med magetrøbbel.

Likevel var det Pogacar som fikk hjelp helt fram til målgang i Peyragudes av en lagkamerat.

23-åringen fra Slovenia har vunnet Tour de France de to siste utgavene, men skal få slite med å vippe Vingegaard av pinnen i årets ritt. Mye av jobben må nok gjøres på torsdagens fjelletappe.

Fredag kommer det en flatere etappe igjen, før det er individuell tempo lørdag og sjarmøretappen med målgang på Champs-Élysées søndag.

Opp mot Col d’Aspin halvveis på etappen, stakk den franske sykkelveteranen Thibaut Pinot fra hovedfeltet sammen med kasakhstanske Aleksej Lutsenko.

Nordmannen innrømmer at det fristet å gå for egne sjanser, men at han aldri var i tvil om å slippe seg ned til Bardet.

Tadej Pogacars håp om en tredje strake sammenlagtseier i Tour de France fikk et skudd for baugen foran den 17. etappen. Da ble det klart at en av hans viktigste hjelperyttere i Team UAE, polske Rafal Majka, måtte gi seg med en lårskade han pådro seg på tirsdagens etappe.

(©NTB)

Flere nyheter: