Menu
Fotballklubben Strømmen starter 1. divisjon med tre minuspoeng som følge av at den ikke har nådd delmålene i sin økonomiske handlingsplan. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB scanpix

Poengtrekk for Strømmen og Raufoss

Norges Fotballforbund trekker Strømmen 3 poeng og Raufoss 1 poeng for svak økonomisk styring.

Av NTB | 26.06.2020 14:34:23

Sport: Det kommer fram i en pressemelding om NFFs finansielle oppfølgingssystem. 1.-divisjonsklubbene Strømmen og Raufoss har ikke nådd sine delmål, og dermed starter de 2020-sesongen med poengtrekk med mindre de skulle anke avgjørelsene og vinne fram.

– Jeg er ikke glad for at to klubber i OBOS-ligaen (1. divisjon) blir trukket poeng for ikke å nå sine økonomiske handlingsplaner. Det er likevel helt på sin plass at klubbene som ikke oppnår sine delmål får den reaksjonen de avtalte da de inngikk sine handlingsplaner for å forbedre økonomien, sier fotballpresident Terje Svendsen.

Fire klubber i 1. divisjon var per 31. desember 2019 i såkalt rød kategori innenfor det finansielle oppfølgingssystemet: Jerv, Raufoss, Strømmen og Øygarden.

I Eliteserien er kun Start i rød kategori. Sørlandsklubben blir pålagt å lage handlingsplaner for å rette opp sin negative egenkapital, skriver fotballforbundet. I Toppserien er kun Lyn i rød kategori.

– Jeg er spent og urolig for hvordan pandemien har påvirket klubbøkonomien i det halvåret vi er inne i. Vi ser at økonomien totalt sett var greit stilt før vi gikk inn i denne uoversiktlige perioden, sier Svendsen.

Koronasituasjonen er også årsaken til at rapporteringen av 2019-regnskapene er blitt forsinket. NFF har utsatt frister og lagt så godt som mulig til rette for at klubbene har klart å bli ferdige med sine regnskaper.

Eliteserien og 1. divisjon for menn omsatte for 1,92 milliarder kroner i 2019, mens Toppserien hadde en omsetning på 220 millioner kroner.

De to herrefotballseriene hadde et samlet underskudd på 1,6 millioner, mens Toppserien bokførte et underskudd på 5,5 millioner.

– Totalbildet viser balanserte overskudd for majoriteten av klubbene i ligaene, men både Eliteserien og OBOS-ligaen hadde enkeltklubber som dro totalen vesentlig ned. Vi er fornøyde med klubbene som balanserer driften sin og setter tæring etter næring. Vi er urolige for noen klubber som bruker vesentlig mer enn det de greier å skaffe til veie, sier seksjonsleder for klubbstøtte i NFF, Rune Nordhaug.

Gul kategori: Brann, Haugesund, Kristiansund, Odd, Sandefjord, Sarpsborg, Strømsgodset, Vålerenga.

Rød kategori: Start.

Gul kategori: HamKam, Lillestrøm, Stjørdals-Blink, Tromsø, Ull/Kisa.

Rød kategori: Jerv, Raufoss, Strømmen, Øygarden.

Gul kategori: Arna-Bjørnar, Avaldsnes, Røa, Sandviken, Rosenborg, Vålerenga.

Rød kategori: Lyn.

Tallene som ble lagt fram fredag, gjelder klubbenes økonomiske status ved utgangen av 2019. Det er knyttet bekymring til hvordan tallene vil se ut ved neste halvårsrapportering på bakgrunn av koronapandemien.

Det er også en rekke positive signaler å lese fra 2019-regnskapet i toppfotballen. Blant annet kan både Eliteserien, 1. divisjon og Toppserien vise til rekordhøy omsetning.

Når det gjelder kategoriene innenfor forbundets finansielle oppfølgingssystem, er statusen som følger:

Grønn kategori: Bodø/Glimt, Mjøndalen, Molde, Rosenborg, Stabæk, Viking, Aalesund.

Grønn kategori: Grorud, KFUM Oslo, Kongsvinger, Ranheim, Sandnes Ulf, Sogndal, Åsane.

Grønn kategori: Klepp, Kolbotn, LSK Kvinner.

(©NTB)

Flere nyheter: