Menu
Olje- og energiminister Kjell-Børge Freiberg sammen med energipolitisk talsmann Terje Halleland (FrP). (Foto: Privat / FrP)

Plan for Johan Sverdrup godkjent

Utbygging og drift av Johan Sverdrup-feltets andre byggetrinn ble i dag formelt godkjent av norske myndigheter. I dag starter også byggingen av feltets andre prosessplattform hos Aibel i Haugesund.

Av Egil M Solberg | 15.05.2019 14:45:34

Næringsliv: Byggetrinn to har en investeringskostnad på 41 milliarder kroner.

– Dette har vært en fantastisk dag med «first cut» på Aibel og den formelle oppstarten på Sverdrup fase 2, sier energipolitisk talsmann Terje Halleland (FrP).

150 000 årsverk skal gjennomføres frem til 2025 og 900 milliarder vil tilkomme statskassen fra dette prosjektet.

– Mange av disse årsverkene skal gjennomføres på Aibel og i vår region. Jeg blir stolt av den kompetanse og kunnskap Aibel er innehaver av og den satsingen de har mot ansatte og ikke minst lærlingene, understreker Halleland.

Halleland benytter anledningen til å poengtere at funnet av gigantfeltet ikke ville vært mulig uten leiterefusjonsordningen som det nå er debatt om.

– Det er noen partier som mener at vi må vurderer å endre på leiterefusjonsordningen. Uten denne ordningen ville nok aldri Sverdrup blitt funnet, sier Halleland.

Flere omfattende kontrakter

I tillegg til at en ny prosessplattform (P2) skal bygges, vil utviklingen også omfatte modifiseringer av stigerørsplattformen, fem havbunnssystemer, samt tilrettelegging for kraft fra land til Utsirahøyden i 2022.

– Dette er en stor dag for Equinor og de andre Johan Sverdrup-partnerne bestående av Lundin Norway, Petoro, Aker BP og Total. Johan Sverdrup er et felt i verdensklasse som skal levere verdier til eiere og felleskapet i 50 år framover, med rekordlave utslipp. Med dette begynner for alvor andre fase av utbyggingen, sier Anders Opedal, konserndirektør for Teknologi, prosjekter og boring i Equinor.

Et bredt Storting ga sin støtte til prosjektet mandag 29. april, og i dag mottok partnerskapet den formelle godkjennelsen fra Olje- og energidepartementet (OED).

Johan Sverdrup er den største feltutbyggingen på norsk sokkel siden 1980-tallet. Oppstart av andre byggetrinn er planlagt i fjerde kvartal 2022, og vil øke produksjon fra feltet fra 440.000 fat olje per dag til 660.000 fat per dag.

Flere nyheter: