Menu
Interne dokumenter fra Boeing viser at ansatte visste at flysimulatorene som skulle teste sikkerheten til flymodellen 737-MAX, hadde problemer. Arkivfoto: Elaine Thompson / AP / NTB scanpix

Pinlige interndokumenter skaper nye problemer for Boeing

Boeing har igjen havnet i dårlig lys etter at interne dokumenter viser at ansatte mente at Max-flyene var «designet av klovner» og «kontrollert av apekatter».

Av NTB | 10.01.2020 10:54:51

Økonomi og næringsliv: De interne dokumentene ble torsdag overlevert til amerikanske kongressmedlemmer og ble fredag omtalt av en rekke amerikanske medier.

«Dette flyet er designet av klovner, som i sin tur er overvåket av apekatter», skriver en ansatt i 2017, tilsynelatende med referanse til USAs luftfartsmyndighet (FAA).

Et annet dokument tyder på at ansatte forsøkte å lure FAA.

«Jeg har fortsatt ikke blitt tilgitt av Gud for det jeg holdt skjult i fjor», heter det i en melding fra 2018.

I en annen melding fra 2015 framholdes det at FAA «hindrer utvikling».

«Jeg vet, men dette er hva disse regulatorene får når de forsøker å stille seg i veien», skriver en ansatt.

Boeings 737 Max står fortsatt på bakken i påvente av ny godkjenning etter at 346 mennesker mistet livet i to flystyrter i Indonesia og Etiopia høsten 2018 og mars 2019.

Boeing har allerede beklaget de mange pinlige samtalene, ifølge The New York Times.

Avisen skriver at blant de mest ødeleggende meldingene er samtaler mellom Boeings flygere og andre ansatte om flyets programvare og andre problemer med flysimulatorene for Max-modellen.

Noen av diskusjonene handler tilsynelatende om at Boeing forsøker å skjule problemer med flysimulatorene for å få FAA til å godkjenne dem.

«Ville du satt familien din på et fly der treningen har skjedd med en Max-simulator? Det ville ikke jeg», skriver en ansatt.

«Nei», lyder svaret fra en kollega.

Simulatorene ble både brukt til å utvikle Max-modellen og til å gi opplæring til flygere som tidligere ikke hadde fløyet et 737-fly.

I andre eposter fremstiller ansatte det som en seier da FAA gikk med på at flygere kunne nøye seg med kortere databasert opplæring i stedet for simulatortrening hvis de hadde erfaring med flymodellens forgjenger, 737 NG.

«Du kan være borte fra NG i 30 år og fortsatt kunne hoppe inn i en MAX? ELSKER DET! heter det i en melding.

Avsenderen, som tilhører selskapets markedsavdeling, framstiller avgjørelsen som en stor innsparing for selskapet.

Dokumentbunken består av over 100 sider med både eposter og mobilmeldinger. I flere meldinger uttrykker Boeings egne ansatte skepsis til flysimulatorene som skulle gi flygere opplæring i Max-modellen.

I en annen samtale fra 2015 skriver en ansatt at presentasjonen som Boeing ga til regulatorene i FAA, var så vanskelig å forstå at det var som «hunder som så på TV». Selv ikke avsenderen selv greide å forstå den.

(©NTB)

Flere nyheter: