Menu
Belgiske Jasper Philipsen knep seieren på den 15. etappen i duell med Wout van Aert (i grønt) og danske Mads Pedersen. Foto: Thibault Camus/ AP/ NTB.

Philipsen sterkest i fartsfylt Tour-avslutning – fikk revansj etter jubelblemme

Jasper Philipsen hadde mest å gi og slo rivalene da den 15. etappen av årets Tour de France ble avgjort i en massespurt i Carcassonne.

Av NTB | 17.07.2022 18:40:50

Sport: Søndagens triumf var belgierens første etappeseier i årets ritt. Philipsen kjører sitt tredje Tour de France.

Den tidligere Kristoff-opptrekkeren leverte en taktisk perfekt spurt, og knep seieren foran landsmann Wout Van Aert. Mads Pedersen fra Danmark ble nummer tre.

– Jeg følte Wout kom nære, og visste at jeg måtte plassere meg riktig. Det er mange ting som går gjennom hodet. Vi har jobbet utrolig hardt for dette, og vi måtte vente helt til denne etappen. Vi ga aldri opp håpet, og i dag løsnet det, sa en følelsesladd Philipsen i seiersintervjuet.

Alpecin-Deceuninck-rytteren jublet vilt og hemningsløst da han trodde han vant den 4. etappen tidligere i touren, men måtte slukøret innse at Van Aert allerede hadde trillet inn til seier.

Søndag fikk han revansj.

– Det gjør det super-utrolig. Jeg vet hvordan det er å tape i Tour de France, jeg har vært nær mange ganger. Det fungerte i dag, og det er utrolig. Jeg kan ikke tro det.

I sammenlagtkampen ble det ingen endringer. Samtlige av de fremste kanonene kom seg helskinnet i mål sammen med hovedfeltet. Dermed leder fortsatt danske Jonas Vingegaard foran Tadej Pogacar og Geraint Thomas.

Det endte til slutt med en 13.-plass.

– Jeg prøvde å gjøre det jeg kunne, men jeg hadde ikke noe å gjøre i spurten. Jeg var helt ferdig. Det var sykt varmt, sa Kristoff til TV 2 etter målgang.

I heseblesende 38 varmegrader ble det en etterlengtet mulighet for feltets spurtkanoner da søndagens 202,5 kilometer flate etappe fra Rodez til Carcassonne kulminerte i massespurt.

Man må helt tilbake til den 3. etappen i Danmark for å finne sist gang spesialspurterne gjorde opp om etappeseieren. Da var Dylan Groenewegen sterkest på de avgjørende meterne i Sønderborg.

Danske Magnus Cort måtte etter en positiv koronatest bryte Tour de France før etappestart, og ble dermed fratatt muligheten til å gjenta Carcassonne-bragden fra 2018.

Slovenske Primoz Roglic sto også av rittet med skade før søndagens etappe.

Det gikk tidlig på etappen løs et tremannsbrudd der blant andre leder av poengkonkurransen Wout Van Aert satt med. Belgieren valgte å slippe seg tilbake til hovedfeltet, og overlot det etter hvert håpløse bruddansvaret til Nils Politt og Mikkel Honoré.

Duoen i front var aldri i nærheten av å holde unna, og de ble kjørt inn med snaue fire mil til mål.

Mandag får rytterne en kjærkommen hviledag, før sykkelsirkuset ruller videre med en 178,5 kilometer lang og kupert etappe fra Carcassonne til Foix tirsdag.

Alexander Kristoff maktet ikke å hevde seg helt i toppen. Nordmannen måtte grave dypt for å sitte med feltet inn til avslutningen, og derfor hadde han lite å stille opp med i duell mot de andre spurtrivalene.

Søndagens etappe var preget av mye dramatikk. Med drøye seks mil til mål måtte Steven Kruijswijk stå av rittet etter en velt. Omtrent på samme sted møtte bruddet kort tid før demonstranter som hadde satt seg ned i veibanen.

(©NTB)

Flere nyheter: