Menu
Belgiske Jasper Philipsen vant den avsluttende Tour de France-etappen på Champs-Élysées. Foto: Tim De Waele/ AP/ NTB.

Philipsen seiret på Champs-Élysées i dansk sykkelfest – Kristoff nummer tre

På en dag der Paris var farget i rødt, hvitt og gult for å hedre Tour-vinner Jonas Vingegaard, spurtet Jasper Philipsen inn til etappeseier på Champs-Élysées.

Av NTB | 24.07.2022 19:50:49

Sport: Etter åtte sjarmørrunder i Paris flekset Philipsen sprintmusklene og vant den 21. etappen av årets Tour de France på ærverdige Champs-Élysées.

Søndagens triumf er belgierens andre etappeseier i årets Tour de France.

– Jeg kan ikke tro det. Det er en barndomsdrøm som blir virkelig. Det kommer til å ta tid før det synker inn, sa Philipsen i seiersintervjuet.

Den avsluttende Tour de France-etappen kulminerte som ventet i massespurt i den franske hovedstaden. Der var Philipsen sterkest foran Dylan Groenewegen og Alexander Kristoff.

– I dag var vi fokuserte og prøvde å være der, og da var vi der oppe. Jeg manglet litt på Jasper i superslag, men det var «close» bak der, så det var bra, sa Alexander Kristoff til TV 2 etter den intense avslutningen.

Med celebert dansk besøk fra kronprins Frederik og statsminister Mette Frederiksen i den franske hovedstaden, seilet samtidig en gulkledd Jonas Vingegaard inn til sin første sammenlagtseier i karrieren. Det er danskenes andre sammenlagtseier i Tour de France noensinne.

– Det har vært en fantastisk tour. Folkefest og Danmark farget i rødt, hvitt og gult. Det er vanskelig å ikke være stolt, skrev Frederiksen på Instagram tidligere søndag.

Den danske 25-åringen har levert et tilnærmet perfekt Tour de France, blant annet ved å smadre den slovenske rivalen Tadej Pogacar på den 11. og den 18. etappen.

I tillegg til fenomenale prestasjoner fra Vingegaard selv, har laget hans Jumbo-Visma levert til terningkast 6 i årets Tour de France. Den danske sammenlagtvinneren (2), Wout van Aert (3) og Christophe Laporte har sørget for hele seks etappeseire for nederlandske laget.

Etter en tre dager lang sykkelfest i Danmark, der blant annet Magnus Cort kjørte seg inn i den prikkete klatretrøyen, startet den danske dominansen for alvor da sykkelsirkuset så smått nærmet seg Alpene.

På den 10. etappen gikk Cort i et kjøresterkt brudd, og var sterkest da den kuperte etappen ble avgjort Megève.

Dagen etter var Vingegaard i en egen klasse opp Col du Granon, tok over den gule ledertrøyen fra Pogacar, og sikret seg samtidig et perfekt utgangspunkt til touren videre.

To dager senere var det Mads Pedersen sin tur til å skrive seg inn i drømmehistorien om danskenes Tour de France. I duell med to andre ryttere spurtet han inn til etappeseier i Saint-Étienne.

Den danske festen var komplett da Vingegaard igjen demonstrerte kjempekrefter da han i praksis avgjorde sammenlagtkampen ved å vinne den 18. etappen til Hautacam.

Alexander Kristoff, som mange hadde håpet skulle hevde seg på de flate etappene, hadde «bare» to fjerdeplasser å vise til fra årets ritt før søndagens pallplass.

Én av Tadej Pogacars viktigste hjelperyttere før årets Tour, Vegard Stake Laengen, måtte bryte rittet før den 8. etappen etter en positiv koronaprøve.

I fraværet av de store prestasjonene har Tour-debutant Andreas Leknessund markert seg positivt.

På den 10. etappen gikk tromsøværingen i brudd og leverte en solid 8.-plass. I rittets siste uke har 23-åringen markert seg både i brudd og fremst i hovedfeltet. Leknessund kroner sin Tour de France-debut med en 4.-plass i kampen om den hvite ungdomstrøyen.

Årets Tour de France har vært en eneste lag triumfferd for danskene.

For nordmennenes del har de største prestasjonene uteblitt.

(©NTB)