Menu
Draps- og terrortiltalte Philip Manshaus, her i et tidligere fengslingsmøte i Oslo tingrett. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

Philip Manshaus tiltalt for drap og terror

Oslo statsadvokatembeter har tiltalt 22 år gamle Philip Manshaus for drap og terrorhandling.

Av NTB | 17.02.2020 12:46:29

Kriminalitet og rettsvesen: 22-åringen er tiltalt for å ha drept sin stesøster Johanne Zhangjia Ihle-Hansen (17) og for terrorhandling mot Al-Noor-moskeen på Skui i Bærum i august.

Saken skal opp i Asker og Bærum tingrett 7. mai. Det er satt av tre uker til behandlingen av draps- og terrorsaken. Den skal etter planen tas opp til doms 26. mai.

– Jeg har ingen kommentar ut over at vi fortsetter våre forberedelser til hovedforhandling, skriver Manshaus’ forsvarer, advokat Unni Fries, i en SMS til NTB.

I avhør har 22-åringen sagt at han ønsket å angripe moskeen fredag 9. august under feiringen av id. Men siden foreldrene var hjemme den dagen, utsatte han angrepet til dagen etter. Da var foreldrene borte, samtidig som det var færre mennesker i moskeen.

22-åringen har forklart at han søkte på nettet for å finne ut når det var bønn i Al-Noor-moskeen. Basert på dette reiste han hjemmefra klokka 12.50 og ankom moskeen rundt klokka 13.25, har han forklart.

Det stemmer imidlertid ikke med de faktiske hendelsene. Ifølge tiltalen ankom Manshaus moskeen klokken 16 og skjøt seg da gjennom hoveddøren.

Angrepet mot moskeen og drapet på stesøsteren må anses å være ledd i en motstandskamp, har Manshaus uttrykt overfor sin forsvarer.

– Han mener det var en form for nødrettshandlinger, har hans forsvarer tidligere sagt til NTB.

De rettsoppnevnte sakkyndige som har undersøkt draps- og terrortiltalte Philip Manshaus, beskriver ham som en lett påvirkelig ung mann med et svakt jeg.

Philip Manshaus har erkjent at han skjøt og drepte sin stesøster i deres felles hjem på Eiksmarka før han satte seg i bilen og kjørte til Al-Noor-moskeen på Skui i Bærum. Der løsnet han skudd med et haglgevær, men ble overmannet av to personer som befant seg i bygningen før han rakk å skade noen.

Manshaus har forklart seg feil om tidspunktet for moskéangrepet, ifølge TV 2, som viser til rapporten som de rettsoppnevnte psykiaterne har utarbeidet

Selv om 22-åringen erkjenner handlingene, nekter han straffskyld. Han har i flere fengslingsmøter og gjennom forskjellige kanaler på nettet vært tydelig på at han sluttet seg til et høyreekstremt tankegods.

Flere nyheter: