reklame for Sheiken Bowling
Menu
ARKIVBILDE: E. Solberg / Radio Haugaland

PFU med knusende dom over Haugesunds avis

Pressens Faglige Utvalg (PFU) behandlet i dag to saker mot Haugesunds Avis. I den ene saken ble en gründer hengt ut som «skurk», og i den andre saken ble en mann navngitt etter en bedrageridom.

Av Egil M Solberg | 23.09.2020 19:11:23

PFU: Den første saken omhandler gründer Eirik Magnus Mjåseth som etter en konkurs mente å bli fremstilt som «skurk» i avisa, skriver Journalisten.

Mjåseth ble ikke kontaktet før saken kom på trykk.

Avisa mente selv at artikkelen ikke utløste et slik krav, men skrev i sitt tilsvar at de likevel hadde forsøkt å ringe han.

I forbindelse med konkursen var imidlertid ikke de aktuelle numrene lenger tilgjengelige.

PFU endte likevel med å uttale kritikk mot avisa.

– Jeg synes det er et problem at vi ikke vet det er sendt en Facebook-melding eller SMS med påstandene og «vil du kommentere?». Da hadde dette vært helt klart, sa PFU-medlem for journalistene, Nina Hernæs.

Også PFU-leder Anne Weider Aasen støttet kritikk.

– Det er ikke er helt klart hva som er gjort, og det står påstand mot påstand. Men det er uansett mediets ansvar, så jeg tenker at kritikk er det riktige å legge seg på i denne saken. Det er alltid lurt å gjøre noe som lar seg dokumentere i ettertid, og alltid bedre å skrive én melding eller mail for mye med informasjonen man makter å gå ut med, enn én for lite, oppsummerte Aasen mot slutten av drøftingen.

Hang ut bedrageridømt mann med fullt navn

En annen sak mot avisa kom fra en advokat på vegne av en bedrageridømt mann, som reagerte på at han ble identifisert ved navn i en artikkel.

PFU-medlem for allmenheten, Erik Schjenken, tok dissens. Han mente en detaljert opplisting av mannens dommer i artikkelen, også urelatert til bedrageri, utgjorde en unødvendig tilleggsbelastning for mannen, skriver avisa.

Hør intervjuet med gründer Eirik Magnus Mjåseth

Flere nyheter: