Menu
EU-kommisjonens leder Ursula von der Leyen. Foto: Aris Oikonomou / Pool / AP / NTB

Pfizer fremskynder 50 millioner doser til EU

Pfizer/Biontech skal levere 50 millioner vaksinedoser til EU raskere enn planlagt. Også Norge får flere doser.

Av NTB | 14.04.2021 17:19:27

Medisin og helse: De 50 millioner dosene kommer i tillegg til de 200 millionene dosene som allerede var planlagt for andre kvartal i år.

Det sa EU-kommisjonens leder Ursula von der Leyen i en uttalelse onsdag. Sveriges vaksinekoordinator Richard Bergström opplyser til VG at Norge får rundt 550.000 av disse dosene.

– Vi må fokusere på teknologier som har vist hva de er verdt, sier EU-kommisjonens leder.

Hun sa ikke konkret hva som vil skje med kontraktene med AstraZeneca og Johnson & Johnson. Men Richard Bergström opplyser til det svenske nyhetsbyrået TT at kontrakten med AstraZeneca ikke vil bli forlenget når den utløper.

Dette bekreftes av en kilde i Italias helsedepartement som den italienske avisa La Stampa har snakket med. Kilden hevder at heller ikke kontrakten med Johnson & Johnson vil bli forlenget.

Det amerikanske konsernet har valgt å utsette de første leveransene av sin vaksine – også kjent under navnet Janssen – til Europa.

Bruken av både denne vaksinen og AstraZeneca-vaksinen er blitt begrenset eller stanset i flere land etter enkelte tilfeller av sjeldne blodpropper blant de vaksinerte.

Danmark valgte onsdag å fullstendig droppe AstraZeneca-vaksinen fra sitt vaksinasjonsprogram. Norge skal ta en ny beslutning om vaksinen torsdag.

Han peker også på at det kan være utfordrende å oppdatere såkalte virusvektor-vaksiner til nye varianter av koronaviruset. Både AstraZeneca og Johnson & Johnson baserer seg på denne teknologien.

I stedet ønsker EU å satse videre på såkalte mRNA-vaksiner. Vaksinene til Pfizer/Biontech og Moderna er i denne kategorien.

Von der Leyen opplyser også at EU forhandler om en stor kontrakt med Pfizer som skal strekke seg til 2023. Den innebærer kjøp av 1,8 milliarder doser.

EU håper at de nye dosene fra Pfizer/Biontech kan kompensere for den stansede leveringen av Johnson & Johnson-vaksinen, ifølge von der Leyen.

Richard Bergström sier det ikke er bekymring rundt blodproppene som gjør at EUs kontrakt med AstraZeneca ikke forlenges. I stedet er det problemer med leveransene fra det britisk-svenske selskapet som skal ha vært utslagsgivende.

(©NTB)

Flere nyheter: