Menu
Petr Fiala blir søndag utnevnt til Tsjekkias nye statsminister. Foto: Petr David Josek / AP / NTB

Petr Fiala utnevnes til Tsjekkias nye statsminister

Høyreorienterte Petr Fiala utnevnes søndag til Tsjekkias nye statsminister og må umiddelbart håndtere stigende smittetall og den nye virusvarianten.

Av NTB | 28.11.2021 04:00:15

Økonomi og næringsliv: President Milos Zeman, som selv har testet positivt for korona, skal utnevne den 57 år gamle Fiala i en seremoni på Lany-slottet vest for Praha.

Seremonien skulle vært gjennomført fredag, men presidenten som torsdag ble utskrevet fra sykehuset, ble få timer senere innlagt igjen etter å ha fått påvist covid-19.

Fiala er tidligere statsviter og leder den borgerlige valgalliansen Sammen, som består av Fialas sivildemokratiske parti, Kristendemokratene og senter-høyre-partiet TOP09.

Alliansen vant parlamentsvalget i oktober med knapp margin og har siden formet en koalisjon med to andre partier på venstresiden for å sikre et flertall på 108 av 200 seter i nasjonalforsamlingen.

De fem partiene har blitt enig om en regjeringsavtale. Forhandlingene ble holdt uten den 77 år gamle presidenten, som ble innlagt på sykehus 10. oktober med en leversykdom.

Fiala starter i motbakke, for Tsjekkia står overfor flere utfordringer. Stigende smittetall førte til innføringen av nye restriksjoner fra torsdag. Restauranter, barer og nattklubber ble stengt på kvelden, i likhet med julemarkeder.

Lørdag ble landet også ett av de første landene i Europa der den nye virusvarianten omikron ble oppdaget.

Kapasiteten ved sykehusene øst i landet er allerede sprengt, og noen sykehus har begynt å sende pasienter til andre deler av landet.

Tsjekkia sliter i tillegg med den kraftige økningen av prisen på gass og strøm og økende inflasjon, som har skapt usikkerhet hos mange før jul.

(©NTB)

Flere nyheter: