Menu
Russiske styrker vil likevel ikke storme det store Azovstal-stålverket i utkanten av Mariupol, der rundt 2.000 ukrainske soldater har forskanset seg, ifølge president Vladimir Putin. Foto: Maxar Technologies / AP / NTB

Peskov: Militæroperasjonen fortsetter i henhold til planen

Talsperson for Russlands president Vladimir Putin, Dmitrij Peskov, sier at den russiske militæroperasjonen i Ukraina fortsetter som planlagt.

Av NTB | 21.04.2022 13:34:42

Politikk: Peskov sa torsdag at det fortsatt er en mulighet for ukrainske styrker i Mariupol å legge ned våpnene og komme seg ut av byen via etablerte korridorer.

Han la også til at Mariupol «har blitt frigjort».

Russland kontrollerer nå Mariupol, men vil ikke storme stålverket i utkanten av byen der ukrainske soldater holder stand, sier forsvarsminister Sergej Sjojgu.

Rundt 2.000 ukrainske soldater har angivelig forskanset seg på det store Azovstal-stålverket i utkanten av byen og nekter å overgi seg. Det skal også befinne seg rundt 1.000 sivile der.

– Det er ingen grunn til å krabbe inn i stålverkets katakomber, sa Putin.

Han forsikret videre at alle som forlater stålverket, vil bli behandlet med respekt.

– Fienden er ti ganger flere enn oss. Vi ber verdens ledere om å hjelpe oss. Vi ber dem om å få oss ut herfra og ta oss med til et tredjeland, sa Serhij Volljna i Ukrainas 36. marinebrigade.

– Vi står nå overfor våre siste dager, om ikke timer, la han til.

Over 300.000 av Mariupols 450.000 innbyggere har flyktet siden de russiske angrepene begynte, men disse kan nå vende hjem etter «Russlands vellykkede frigjøringsaksjon», ifølge Kreml.

Sjojgu orienterte torsdag president Vladimir Putin om situasjonen i havnebyen ved Svartehavet, som er inntatt av russiske styrker og russiskstøttede separatister.

Russiske styrker har truet med å storme stålverket, men Putin avblåste torsdag planen og ga ifølge Sky News beskjed om at det i stedet skal innføres en blokade av området slik at ikke engang «en flue» kan passere uten at det blir oppdaget.

Onsdag kom det en desperat bønn om hjelp fra en av de ukrainske offiserene på stålverket.

Ifølge Sjojgu har russerne evakuert 142.000 sivile fra Mariupol, og han opplyste også at 1.478 ukrainske soldater har overgitt seg.