Menu
Det er erklært unntakstilstand i Peru etter de omfattende demonstrasjonene som har fulgt ekspresident Pedro Castillos avsettelse og påfølgende fengsling. Foto: Fredy Salcedo / AP / NTB

Peru erklærer unntakstilstand etter omfattende protester

Myndighetene i Peru erklærer landsomfattende unntakstilstand. Årsaken er de omfattende protestene etter at Pedro Castillo ble avsatt som president.

Av NTB | 14.12.2022 18:16:41

Krig og konflikter: Unntakstilstanden skal vare i 30 dager.

– Politiet vil med støtte fra militæret sikre kontrollen i hele landets territorium over personlig eiendom og, viktigst av alt, strategisk infrastruktur og sikkerheten til alle peruanere, sier forsvarsminister Luis Otarola Peñaranda.

Castillo ble anklaget for kuppforsøk og avsatt av landets nasjonalforsamling forrige onsdag. Siden har han sittet i varetekt.

Onsdag skulle en domstol avgjøre om han skulle forbli fengslet i 18 måneder mens påtalemyndigheten etterforsker saken. Rettsmøtet ble utsatt fordi Castillo nektet å stille opp.

I etterkant av avsettelsen av Castillo har hans støttespillere demonstrert, og enkelte steder har det blitt uro og opptøyer. Minst sju personer har mistet livet, ifølge AFP.

Boluarte, som tidligere har jobbet for påtalemyndigheten, ble raskt tatt i ed etter Castillos avgang. Hun er landets sjette president siden 2016.

Hun har de siste dagene fremskyndet valget på ny president og nasjonalforsamling to ganger, først fra juli 2026 til april 2024, og deretter fram til desember 2023.

– Peru kan ikke flyte over av blod. Det eneste jeg kan si til dere, søstre og brødre, er: Behold roen, sa Boluarte onsdag.

– Vi har allerede levd gjennom dette på 80- og 90-tallet, og jeg tror ikke vi vil gå tilbake til den smertefulle delen av historien, la hun til.

Boluarte viste til årene mellom 1980 og 2000, da den kommunistiske geriljagruppa Lysende sti sto bak en rekke bilbomber og politiske drap.

Angrepene utløste en voldsom og blodig konflikt som krevde rundt 70.000 dødsofre. Lysende sti har fått skylda for rundt halvparten av dem.

Demonstrantene har fremmet krav om nyvalg og at den nye presidenten Dina Boluarte skal gå av.

Boluarte har tatt til orde for ro i landet.

Flere nyheter: