reklame for Jakobsen Energiservice
Menu
Personer med underliggende sykdommer skal nå vaksineres samtidig som personer mellom 65 og 74 år. Illustrasjonsfoto: Ariel Schalit / AP / NTB

Personer med alvorlig underliggende sykdommer flyttes fram i vaksinekøen

Personer under 65 år med sykdommer som kan gi økt risiko for alvorlig forløp og død ved koronasmitte, skal vaksineres samtidig med gruppen fra 65 til 74 år.

Av NTB | 21.12.2020 10:53:26

Medisin og helse: Dette framgår av vaksinasjonsveilederen for helsepersonell, som ble oppdatert 20. desember, etter anbefaling av Folkehelseinstituttet og beslutning i regjeringen.

– Vi fikk innspill på at personer med alvorlig underliggende sykdom som gjør dem ekstra utsatt etter en eventuell koronasmitte, ble foreslått prioritert etter de yngste eldre. Dette har vi endret på, og nå vil personer med seks av disse sykdomsgruppene bli vaksinert samtidig med aldersgruppen mellom 65 og 74 år, sier overlege Are Stuwitz Berg i Folkehelseinstituttet i en pressemelding.

De viktigste oppdateringene i veilederen er nettopp dette, og at det er laget en detaljert prioriteringsrekkefølge etter både alder og hvor alvorlig den underliggende sykdommen er.

Personer med disse sykdommene/tilstandene vil bli vaksinert samtidig med aldersgruppen 65 til 74 år:

Organtransplantasjon, immunsvikt, hematologisk kreftsykdom siste fem år, annen aktiv kreftsykdom, nevrologiske sykdommer eller muskelsykdommer som medfører nedsatt hostekraft eller lungefunksjon, og kroniske nyresykdom eller betydelig nedsatt nyrefunksjon.

Flere nyheter: