Menu
Forsvarsminister Mark Esper på president Donald Trumps feriested Mar-a-Lago i Florida i slutten av desember. Foto: Evan Vucci / AP / NTB scanpix

Pentagon vil ikke bombe iranske kulturskatter

USAs forsvarsminister Mark Esper tar avstand fra president Donald Trumps trussel om å bombe steder i Iran med stor kulturhistorisk verdi.

Av NTB | 07.01.2020 07:54:35

Kultur og underholdning: Overlagte militære angrep for å skade kulturelle minnesmerker er forbudt i henhold til folkeretten. Likevel har Trump tilsynelatende truet med å gjøre dette.

På Twitter har han varslet angrep mot steder som er viktige for iransk kultur hvis Iran retter angrep mot amerikanske mål.

I tillegg har han avvist at USA ikke kan røre «cultural sites» i Iran. Det engelske uttrykket brukes om steder med stor kulturhistorisk verdi.

Forsvarsminister Mark Esper tok imidlertid mandag avstand fra angrep mot slike steder. Han viste til at krigens folkerett utelukker denne typen militære angrep.

I tillegg har utenriksminister Mike Pompeo forsikret at alle eventuelle amerikanske angrep i Iran vil være lovlige.

Demokrater i den amerikanske Kongressen har reagert sterkt på Trumps trusler mot steder som er viktig for iransk kultur. Senator Tim Kaine har hevdet at presidenten i denne sammenhengen virker mentalt forstyrret.

Trumps trusler om angrep mot ulike typer iranske mål kommer etter at Iran har lovet å hevne USAs likvidering av den iranske generalen Qasem Soleimani.

(©NTB)

Flere nyheter: