reklame for Sheiken Bowling
Menu
Pentagon-talsmann John Kirby opplyste tirsdag at USA har bidratt til at Ukraina har fått flere kampfly. Amerikanerne har tidligere nølt med å overføre kampfly, i frykt for at Russland kunne se dette som at Nato gikk inn som en krigende part i konflikten. Foto: Andrew Harnik / AP / NTB

Pentagon: Ukraina har fått kampfly

Ukraina har mottatt kampfly og reservedeler for å styrke luftforsvaret, opplyser USAs forsvarsdepartement.

Av NTB | 19.04.2022 23:34:32

Politikk: Pentagon nekter imidlertid å oppgi antall, type eller opprinnelseslandet til kampflyene og flydelene. Talsmann John Kirby sier til pressen tirsdag at ukrainske styrker «akkurat nå har til rådighet» flere kampfly enn de hadde for to uker siden.

Han påpeker videre at USA har bidratt med forsendelsen av «noen reservedeler som har bidratt til deres flybehov».

– Men vi har ikke transportert hele fly, tilføyer Kirby.

Ukraina har lenge oppfordret Vesten til å gi landet tilgang på kampfly. I slutten av mars sa Ukrainas utenriksminister at USA ikke lenger motsetter seg overføring av polske krigsfly til landet.

Kirby ville tirsdag ikke si hva slags fly det er snakk om, men synes å antyde at det er snakk om fly produsert i sovjettiden.

– Andre land som har erfaring med slike fly, har klart å hjelpe dem med å få flere fly på vingene, sa Kirby.

Pentagon har tidligere avvist en plan som innebar at Polen skulle sende sine gamle fly fra sovjettiden, av typen MiG-29, til Ukraina via en amerikansk militærbase i Tyskland. Også flere andre østeuropeiske land har slike fly.

Bekymringen i Washington var begrunnet med at overføring av kampfly kunne føre til direkte konfrontasjon mellom Nato og Russland, noe som kan føre til eskalering av krigen.