Menu
General Qasem Soleimani fotografert i september 2016. Fredag skal en av de mektige ledene i Den iranske Revolusjonsgarden ha blitt drept i et amerikansk droneangrep i Iraks hovedstad Bagdad. Foto: AP/ NTB scanpix

Pentagon: Trump beordret angrep mot iransk general i Bagdad

En leder for Irans revolusjonsgarde, general Qasem Soleimani er drept i et amerikansk rakettangrep mot flyplassen i Bagdad fredag. Iran bekrefter dødsfallet.

Av NTB | 03.01.2020 04:09:39

Krig og konflikter: Minst fire personer ble drept da flere raketter slo ned på området ved den internasjonale flyplassen i Iraks hovedstad Bagdad fredag. Angrepet skal ifølge Newsweek ha blitt gjennomført med amerikanske droner.

Det amerikanske forsvarsdepartementet Pentagon har bekreftet angrepet og opplyst at det ble beordret av president Donald Trump.

– USA har drept den iranske generalen Qasem Soleimani som et ledd i en forsvarshandling, opplyser Pentagon.

Samtidig bekrefter iranske myndigheter at Qasem Soleimani er drept.

General Soleimani var øverstkommanderende for Revolusjonsgardens elitestyrke, Quds-styrken, og han regnes som hjernen bak Irans operasjoner i land som Syria, Irak og Libanon.

Også nestlederen for den irakiske militsen PMF (Popular Mobilization Forces), Abu Mahdi al-Mohandes ble drept i angrepet. PMF er en del av en mektig paramilitær organisasjon i Irak bestående av en rekke militser som får iransk støtte.

Klokken 3.32 norsk tid, drøyt to timer etter de første meldingene om angrepet, la president Donald Trump ut et stort amerikansk flagg på Twitter.

Flyplassen i Bagdad ble truffet av minst tre raketter. Rakettene landet i nærheten av godsterminalen på flyplassen og antente to biler.

Rakettangrepet kommer i kjølvannet av heftige demonstrasjoner mot den amerikanske ambassaden i Bagdad de siste dagene. Nyttårsaften tok demonstranter seg helt inn i til resepsjonsområdet i ambassaden før de ble drevet tilbake. Bakgrunnen for demonstrasjonene var USAs bombing av en Iran-støttet milits inne i Irak hvor 25 personer ble drept.

USA har sagt at det var Iran som sto bak demonstrasjonene som førte til angrepet mot ambassaden, men dette ble avvist av ledere i Teheran som avfeide president Donald Trumps nyttårsønske med en trussel om gjengjeldelse.

– Du kan ikke gjøre en fordømt ting! Dette har ingenting med Iran å gjøre, lød Irans øverste leder Ali Khamenei svar onsdag.

Etter demonstrasjonene bestemte USA å sende ytterligere 750 soldater til Midtøsten.

– Revolusjonsgarden kunngjør at den strålende lederen av Islam, Qasem Soleimani, etter et liv i tjeneste, led martyrdøden i et angrep utført av USA på flyplassen i Bagdad fredag, lød kunngjøringen som ble lest opp på den statlige TV-kanalen i Iran.

En sikkerhetsoffiser opplyste først at minst fire personer ble drept. Siden ble dødstallet oppjustert til fem. Det endelige antallet er ikke bekreftet etter at det ble kjent at Soleimani var blant de døde.

– Iran vil fullt ut bli holdt ansvarlig for tapte liv eller skader på noen av våre anlegg. De vil betale en veldig høy pris. Dette er ingen advarsel, det er en trussel. Godt nytt år, tvitret Trump tirsdag kveld.

(©NTB)

Flere nyheter: