Menu
Nils van der Poel er tildelt Bragdguldet. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB

«Pensjonert» svensk skøytestjerne fikk høythengende pris

Den svenske skøyteløperen Nils van der Poel er tildelt det prestisjetunge Bragdguldet for sine prestasjoner forrige sesong.

Av NTB | 06.12.2022 13:17:10

Sport: Van der Poel tok to gull og satte én verdensrekord under Beijing-OL. Prestasjonen i Kina fulgte han opp med gull i allround-VM på Hamar. Det var første gang på 49 år at en svensk skøyteløper vant mesterskapet.

Suksessen gjorde 26-åringen til en av Sveriges aller heteste idrettsutøvere forrige sesong. Nå hedres han med det tradisjonsrike Bragdguldet, som deles ut av Svenska Dagbladet.

– Jeg vet ikke helt hva jeg skal føle. Det er nesten et år siden jeg gjorde dette. For meg er det noe som skjedde da, liksom. Jeg vet hva jeg gjorde. Jeg vet det på en måte som svært få andre vet. Og jeg har fått den bekreftelsen fra meg selv i ganske mange år, at jeg gjorde det jeg ville, sier van der Poel under utdelingen.

– Juryen var veldig enig i år. Det har vært et fantastisk idrettsår, med så mange OL-gull, VM-gull og med Paralympics. Det var mange, mange gode kandidater. Men Nils var en av dem som skilte seg ut, sier jurymedlem Ulrika Knape Lindberg til TT.

Etter kjempesesongen valgte van der Poel litt overraskende å avslutte karrieren.

Han er tildelt Bragdguldet i tøff konkurranse med flere andre svenske idrettshelter. OL-gullvinnerne Walter Wallberg (kulekjøring), Sara Hector (alpint) og Jonna Sundling (langrenn) var også blant de heteste kandidatene.

Det samme var stavhopperen Armand Duplantis. Han gjorde nærmest rent bord i 2022. Ved siden av VM- og EM-gull ble det tre verdensrekorder.

(©NTB)

Flere nyheter: