Menu
Johan Castberg-skroget var ute av dokken på verftet i Singapore 5. januar. FOTO: Blue Mango / Equinor

Pengemaskin på vei til Stord

«Johan Castberg» ble sjøsatt i Singapore i januar. Nå er det på vei til Aker Stord før det skal hente opptil 650 millioner fat olje fra Barentshavet.

Av Egil M Solberg | 10.03.2022 07:14:37

Oljenæringen: Norges nye pengemaskin skal produsere olje for drøyt 500 milliarder kroner i året.

To år forsinket, åtte milliarder over budsjett er skipet omsider på vei til Norge. Med rekordhøye oljepriser skal den nå settes inn i produksjon.

Skipet som skal sikre milliardinntekter fra verdens nordligste oljefelt til havs, er på størrelse med en supertanker.

Produksjonsskipet «Johan Castberg» er 313 meter langt. Bredden er 55 meter, og arealet tilsvarer omtrent tre fotballbaner lagt etter hverandre.

Kjempen blir dermed både det største produksjonsskipet på norsk sokkel, og blant de fem største produksjonsskipene i verden når det kommer til lagringskapasitet, med plass til 1,1 millioner fat olje.

Dreieskiven, eller turreten, ble produsert i Dubai. Den 7000 tonn tunge enheten fikk egen spesialtransport på et tungløftskip den lange veien til Stord.

På verftet på Stord skal «Johan Castberg» ferdigstilles. Det innebærer blant annet å installere prosessmoduler, foruten selve turreten (dreieskiven) hvor oljen skal tas om bord. De tre delene til turreten på til sammen 7000 tonn ankom Stord i januar. Det er selve dreieskiven som er ankret fast i havbunnen med 15 ankerliner, mens skipsskroget dreier rundt som en værhane for alltid å ligge med baugen mot bølgeretningen.

Under normale forhold holder skipet seg i ro med et par meters nøyaktighet. Han legger til at kjempen er konstruert for å tåle 35 meters signifikant bølgehøyde.

Flere nyheter: