Menu
Pave Frans ble hilst av store folkemengder da han kjørte gjennom Budapest i sin popemobile. Foto: Laszlo Balogh / AP / NTB

Paven oppfordrer ungarerne til å åpne seg mot alle

Pave Frans appellerte til ungarerne om å åpne sine armer til alle da han søndag besøkte Ungarn og møtte landets omstridte statsminister Viktor Orban.

Av NTB | 12.09.2021 16:22:12

Religion og livssyn: I løpet av det sju timer lange besøket i Ungarn hadde Frans og Orban et 40 minutter langt privat møte. De to har svært ulike oppfatninger om blant annet flyktninger og migrasjon.

Mens Frans i dårlig skjult kritikk av Orban innvandringskritiske politikk ba landet om å strekke ut sine armer til alle, sa Orban at han hadde bedt paven om ikke å la det kristne Ungarn gå under.

Rundt 100.000 mennesker var deretter til stede ved en utendørs messe i Budapest, der Orban satt i første rekke. Gudstjenesten ble avholdt uten strenge koronarestriksjoner, og få av dem som kom, brukte munnbind.

Pavens besøk i Ungarn varte bare i sju timer før han søndag ettermiddag reiste videre til Slovakia, der han skal være i over to dager.

Prioriteringen har utløst kritikk i ungarske medier som støtter Orban, og det spekuleres i om Frans ønsket å unngå å gi Orban den politiske støtten et pavebesøk ville være foran valget neste år.

Orban framstiller gjerne Ungarn som en forsvarer av den kristne sivilisasjonen i Europa og et bolverk mot muslimsk migrasjon, og han har bygd gjerder langs hele grensa mot Balkan for å stanse migranter.

Det er et syn som kolliderer med Frans’ solidaritet med flyktninger og migranter og appeller om å ta imot og integrere så mange som mulig av dem som søker et bedre liv i Europa. Han kritiserer det han kaller nasjonalistisk populisme, som regjeringer som Orbans står for.

Reisen til Ungarn og Slovakia er 84 år gamle Frans’ første større utenlandstur etter en tarmoperasjon i juli, og han syntes å være i god form, selv om han ofte måtte sitte ned og unngikk å gå langt.

(©NTB)

Flere nyheter: