Menu
Pave Frans holdt messe i St. Peterskirken mandag. Foto: Andrew Medichini / AP / NTB scanpix

Pave Frans oppfordrer til å avvise «pengenes gud»

Pave Frans markerte mandag helligtrekongersdag ved å råde folk til å motstå «pengenes gud», samt å bruke tiden på å hjelpe andre fremfor seg selv.

Av NTB | 06.01.2020 12:09:57

Fritid: Den katolske kirkens overhode holdt mandag formiddag tradisjonen tro messe i St. Peterskirken i Vatikanet.

Der oppfordret han til å motstå «pengenes gud», eller Mammon, som er et uttrykk som i Bibelen beskriver jordisk gods eller en tankegang som verdsetter materiell rikdom.

Han rådet også folk til å konsentrere seg om det aller mest essensielle ved å kvitte seg med det han kaller «ubrukelige ting og avhengigheter», som lammer hjertet og forvirrer sinnet. Pave Frans ba i tillegg troende om å ta avstand fra suksess og nytelse.

Helligtrekongersdag feires 6. januar, som er den tolvte dagen etter juledagen 25. desember. Dagen markerer Jesu’ dåp og besøket av de tre vise menn og er selve avslutningen på julehøytiden. Dagen er en spesielt viktig høytidsdag for ortodokse kristne, som markerer dagen verden over.

I Bulgaria markeres dagen med isbad for å markere Jesu dåp. Tusenvis av ortodokse kristne hopper ut i elver og innsjøen rundt om i landet, og prester kaster trekors ut i vannet. Ifølge tradisjonen vil den som henter opp korset, bli frigjort fra onde ånder og vil forbli ved god helse resten av året.

I Milano i Italia ble dagen markert ved at myndighetene delte ut gratis hotellunsj til 200 av byens hjemløse.

Den ortodokse kristne kirken i Hellas, Bulgaria og Romania markerer helligtrekongersdag den 6. januar. I Russland, Ukraina og Serbia blir imidlertid dagen markert 19. januar i henhold til den julianske kalenderen.

(©NTB)

Flere nyheter: