reklame for Utvik Autoservice
Menu
Statsadvokat Trude Antonsen under straffesaken mot Makaveli Lindén i Oslo tingrett tidligere denne uken. Foto: Stian Lysberg Solum / POOL / NTB

Påtalemyndigheten ber om tvungent psykisk helsevern for Makaveli Lindén

Drapstiltalte Makaveli Lindén må dømmes til behandling av tvungent psykisk helsevern, mener påtalemyndigheten.

Av NTB | 23.10.2020 10:38:04

Kriminalitet og rettsvesen: Det sa aktor Trude Antonsen i sin sluttprosedyre fredag formiddag, ifølge Dagbladet.

– Dersom tiltalte ikke dømmes til tvungent psykisk helsevern, må retten vurdere hva som i verste fall skjer hvis han på ny ikke får slik behandling som han får i dag. Da må retten se på handlingen han har begått, og at han er siktet for et tilsvarende knivdrap i Belgia få dager etter drapet her, sa Antonsen.

Påstanden er i tråd med det som alt står i tiltalen, som beskriver at Lindén var psykotisk da han begikk drapet på Heikki Paltto 15. oktober 2018.

Lindéns forsvarer, advokat Øystein Storrvik, støtter påtalemyndighetens påstand.

– Etter disse tre dagene i retten, så har vi endret konklusjonen vår, som først var at han ikke var psykotisk. Årsaken er at vi var i sterk tvil da vi kom med vår første konklusjon. I tillegg ser vi på sykdomsutviklingen under behandling og hans forklaring om hallusinering, paranoiditet, og at det er lange perioder han ikke husker, sa de sakkyndige i retten onsdag.

I sin forklaring i retten mandag fortalte Lindén at han hadde hallusinasjoner og hørte stemmer i hodet både før, under og i perioden etter drapet på Paltto.

Etter drapet på Heikki Paltto flyktet Lindén gjennom Europa, og til slutt ble han pågrepet i Dijon i Frankrike 23. oktober. Lindén er også siktet i Belgia for å ha drept 58 år gamle Johanna Jostameling, og for å ha ranet en mann i den belgiske byen Mechelen. Drapet og ranet skjedde ifølge belgiske medier 21. oktober.

Lindén har så langt ikke sagt noe om hvordan han stiller seg til siktelsen i Belgia.

Tidligere denne uken ble det kjent at de sakkyndige psykiaterne som har observert Lindén, mener at han var utilregnelig da han drepte Paltto.

Heikki Paltto Bjørklund ble funnet drept i en leilighet på Majorstuen i Oslo mandag 15. oktober i 2018. Kort tid senere ble Lindén etterlyst gjennom Interpol.

(©NTB)

Flere nyheter: