Menu
Statsminister Boris Johnson har mottatt den endelige rapporten om partygate-skandalen. Foto: AP / Matt Dunham / NTB

Partygate-rapport: De øverste lederne er ansvarlige

De øverste lederne må ta ansvar for festkulturen i Downing Street. Flere av festene skulle aldri ha vært holdt, mener sjefsgransker Sue Gray.

Av NTB | 25.05.2022 13:45:56

Politikk: Lederne, både politisk og administrativt, må ta ansvaret for denne ukulturen, skriver Gray ifølge BBC. Toppbyråkraten leverte onsdag sin rapport om festene i Downing Street under koronapandemien til statsminister Boris Johnson.

Gray påpeker at flere toppledere deltok på festene, noe som gjorde at enkelte ansatte på lavere nivå trodde at arrangementene var lovlige.

Rapporten inneholder flere bilder fra festene. På ett av dem ser man Johnson med glasset høyt hevet i en skål. På bordet foran ham står flere flasker med alkohol.

– Det er dessverre tilfelle at detaljer fra enkelte tilstelninger kun ble gjort kjent for meg gjennom mediene. Det er skuffende, skriver Gray ifølge Sky News.

– Gitt den stykkevise måten jeg mottok informasjon på, er det mulig at det har foregått tilstelninger som ikke er en del av etterforskningen, skriver hun.

Det er også ventet at han etter dette kommer med en uttalelse. Ifølge The Guardian vil det skje klokken 13.30 norsk tid.

Ifølge Politics Home skal Johnson holde en pressekonferanse klokken 16.30 norsk tid.

Etterforskningen endte med at politiet utstedte over hundre bøter.

Boris Johnson innrømmet i forrige måned at han var en av dem som ble ilagt bot fra politiet for å ha deltatt på fester og sammenkomster mens resten av landet var nedstengt.

Det gjør ham til den første britiske statsministeren som har blitt straffet for å bryte loven mens han innehar embetet.

Sue Gray har tatt for seg 16 tilstelninger i Downing Street og i regjeringskvartalet Whitehall i 2020 og 2021. Hun åpner for at det kan ha vært flere tilstelninger og viser til at hun måtte lese om enkelte hendelser i mediene fremfor å få førstehåndsinformasjon.

Johnson mottok Grays rapport onsdag formiddag. Han deltar nå i spørretimen i Underhuset hvor han får flere spørsmål om rapporten.

Sue Gray har vært ansvarlig for granskningen av den såkalte partygate-skandalen. Hun leverte en foreløpig rapport i januar, men utsatte den endelige rapporten i påvente av at politiet skulle etterforske saken ferdig.

(©NTB)

Flere nyheter: