Menu
Mandag blir streiken blant flyteknikerne trappet opp, med mindre partene kommer til enighet søndag kveld. Foto: Vidar Ruud / NTB

Partene møtes i et forsøk på finne en løsning på flytekniker-streiken

Flytekniker-streiken skal etter planen trappes opp mandag. Søndag kveld møtes NFO og NHO luftfart i et forsøk på å finne en løsning på flytekniker-streiken.

Av NTB | 19.06.2022 18:15:53

Arbeidsliv: Partene møttes klokken 18, skriver VG.

– Det er gledelig å kunne møtes igjen, og vi har håp om å komme fram til en løsning som ikke rammer sommertrafikken, sier leder Jan Skogseth i Norsk Flytekniker Organisasjon (NFO) til TV 2.

Det ble brudd i meklingen mellom NFO og NHO Luftfart natt til lørdag, og 31 flyteknikere ble tatt ut i streik.

Mandag er det varslet at streiken trappes opp med ytterligere 75 teknikere, noe som betyr at rundt en firedel av alle flyteknikerne organisert i NFO vil være i streik.

– Det er utrolig viktig at passasjerene ikke holder seg hjemme som følge av dette. Får du ikke beskjed om annet, er det bare å møte som normalt mandag, sier kommunikasjonsdirektør Silje Brandvoll i Widerøe til NTB.

Widerøe vurderer enkelte forhåndskanselleringer, men har foreløpig valgt å ikke gjøre det. Selskapet vil utvilsomt merke streiken på en annen måte på mandag sammenlignet med i helgen, men Brandvoll understreker at det er vanskelig å si noe om hvordan de neste dagene blir.

– Vi har god tro på normal trafikk mandag og tror det skal gå forholdsvis greit, sier hun.

– Vi oppfordrer fremdeles alle passasjerer til å møte opp til vanlig tid og kommer til å gi beskjed dersom det blir endringer, sier hun.

– Vi må komme tilbake til hvordan det blir fremover, men foreløpig er ingen avganger berørt, sier Glorvigen.

SAS har også hatt en normal helg på tross av streiken. Selskapet har ingen informasjon om mandagens flytrafikk og sier at man eventuelt må komme tilbake til det.

– Passasjerer vil bli kontaktet dersom deres fly blir kansellert, sier kommunikasjonsrådgiver Anna Sandell i SAS til NTB.

Flyselskapet Flyr er ikke berørt av streiken ettersom de ikke har ansatte som er organisert i NFO.

– Årsaken til bruddet var i våre øyne svært høye økonomiske krav, sa administrerende direktør Torbjørn Lothe i NHO Luftfart til NTB lørdag.

Han omtalte lønnskravene som urealistiske. NFO-leder Jan Skogseth sa på sin side at flyteknikernes lønn har vært under press så lenge at yrket ikke lenger er konkurransedyktig.

– Vi er i en situasjon hvor det er uakseptabelt med et lønnstillegg som frontfagene. Flyteknikeryrket må ha en nivåheving av lønn nå, sa NFO-lederen lørdag.

Hos Widerøe har flytrafikken stort sett gått som normalt gjennom helgen, med unntak av noen få kanselleringer søndag.

For Norwegian har flytrafikken gått som normalt i helgen, og ingen flyginger er kansellert som følge av streiken, sier pressekontakt Silje Glorvigen i Norwegian til NTB.

Meklingen gikk på overtid etter midnatt fredag kveld. Avstanden mellom partene var imidlertid for stor, og like før klokken 4 ble meklingen brutt.

Flere nyheter: