
Partene i Etiopia har inngått fredsavtale
Etiopias regjering og myndighetene i Tigray-provinsen har inngått en formell fredsavtale og er enige om at kampene skal stanse, opplyser Den afrikanske union.
Politikk: – Fredsavtalen innebærer en ny dag for Etiopia, heter det i en uttalelse fra AU onsdag kveld.
Ifølge AUs spesialutsending, Nigerias tidligere president Olusegun Obasanjo, har Etiopias regjering og Tigray-myndighetene også blitt enige om en «organisert, smidig og samordnet avvæpning, samt gjenoppretting av lov og orden, gjenoppretting av offentlige tjenester og uhindret tilgang til humanitær hjelp».
Tigrayfolkets frigjøringsfront (TPLF) kaller avtalen for en «ny start», og legger til at gruppen har måttet gjøre innrømmelser.
– Vi er klare til å iverksette og gjennomføre denne avtalen, sier lederen for TPLFs delegasjon, Getachew Reda.
Han legger til at det var viktig å gjøre innrømmelser for å skape tillit og få slutt på lidelsene til Tigrayfolket.
Sjefforhandleren til den etiopiske regjeringen understreker at avtalen nå må følges opp.
– Det er nå opp til oss alle å følge denne avtalen, sier Redwan Hussein.
Krigen har vart i to år og ført til en storstilt humanitær krise for sivilbefolkningen i Tigray. Det er meldt om omfattende overgrep mot sivilbefolkningen, samtidig som folk er blitt rammet av sult på grunn av manglende tilgang på nødhjelp.
Krigen startet da regjeringen i Addis Abeba 4. november 2020 innledet en storstilt offensiv i Tigray for å avsette de regionale lederne, som i lang tid hadde vært på kollisjonskurs med statsminister Abiy Ahmed.
Abiy ville samle alle etniskbaserte partier til ett enkelt regjeringsparti, og inngikk en fredsavtale med nabolandet Eritrea, noe han fikk fredsprisen for.
TPLF var imidlertid sterkt kritisk til statsministerens nye kurs. Gruppen trakk seg fra regjeringen, men beholdt makten i egen region, og etter hvert ble splittelsen mellom TPLF og sentralmyndighetene stadig dypere.
Han kommer selv fra området, og har familie som er hardt rammet av krigen.
– Det finnes ingen annen situasjon i verden der seks millioner mennesker har vært beleiret i nesten to år. Bankvesenet, mat, elektrisitet og helsevesenet blir brukt som våpen i krigen, sier han og understreker at selv mennesker som har penger, sulter fordi de ikke har hatt tilgang til banktjenester på to år, sa WHO-sjefen.
– Barn dør hver eneste dag av undernæring, la han til.
Etiopiske regjeringsstyrker har den siste tiden tatt kontroll over flere byer i den nordlige provinsen. Eritreiske styrker har kjempet side om side med de etiopiske regjeringsstyrkene, men Eritrea har ikke vært en part i forhandlingene.
AU har siden tirsdag i forrige uke ledet forhandlingene mellom de to krigførende partene. Møtene har vært holdt i Sør-Afrika, og skulle etter planen avsluttes i forrige uke. Men samtalene har fortsatt denne uken, og onsdag kunne AU melde om et gjennombrudd.
TPLF var tidligere landets mest innflytelsesrike politiske gruppe. Den dominerte også regjeringen i Addis Abeba, men da Abiy ble statsminister, var det slutt.
Så sent som for to uker siden advarte sjefen i Verdens helseorganisasjon, Tedros Adhanom Ghebreyesus, mot et folkemord i Tigray.