reklame
Menu
Bong Joon-Ho mottar prisen for beste film fra Jane Fonda under den 92. Oscar-festen. Fra venstre skuespillerne Kang-Ho Song og Kwak Sin-ae. «Parasitt» fikk i alt fire priser. Foto: Chris Pizzello / AP / NTB scanpix

«Parasitt» tok storeslem – skrev Oscar-historie

Den sørkoreanske filmen «Parasitt» vant hele fire priser under den 92. utgaven av Oscar-utdelingen og skrev samtidig historie to ganger.

Av NTB | 10.02.2020 11:16:15

Kultur og underholdning: Det er første gang en ikke-amerikansk film vinner Oscar-statuett for beste film, den gjeveste prisen av dem alle. Det er også første gang en asiatisk-produsert film vinner pris for beste originalmanus.

«Parasitt» fikk også Oscar for beste regi og beste internasjonale film under søndagens Oscar-utdelingen, som samlet filmeliten og andre kjendiser i ekstravagante antrekk.

– Etter å ha vunnet prisen for beste internasjonale film, trodde jeg at jeg var ferdig for dagen, og jeg var klar for å slappe av, sa Bong Joon-Ho etter at han mottok prisen for beste regi for «Parasitt».

– Tusen takk. Nå skal jeg drikke helt til i morgen tidlig, sa Bong da han takket for prisen for beste film.

Da han takket for prisen for beste internasjonale film, sa han at han skulle «drikke i kveld».

Etter at «Parasitt»-teamet mottok statuetten for beste film, sa produsent Kwak Sin-ae at prisen kommer på et gunstig tidspunkt i historien.

Sam Mendes’ film «1917» var på forhånd en av favorittene til å vinne prisen, men måtte altså se seg slått.

I sin følelsesladde tale tok skuespilleren til orde mot urettferdighet i en «egosentrisk verden», som han mener bidrar til miljøødeleggelse, før han hyllet skuespillerbroren River, som døde av en overdose i 1993.

Prisen for beste kvinnelige hovedrolle gikk til Renée Zellweger for hennes rolle i «Judy». Hun har vært borte fra skjermen i seks år, og hun brukte takketalen til å hylle Judy Garland. «Judy» er nemlig et biografisk drama om den amerikanske sangeren og skuespilleren.

Både Phoenix og Zellweger fikk også Bafta-priser i starten av februar for sine roller.

Statuetten fikk han for birollen i filmen «Once Upon a Time … In Hollywood», der han spiller en avslappet stuntmann. Filmen er regissert av Quentin Tarantino og vant også pris for beste produksjonsdesign.

I takketalen kom han med et politisk stikk.

– De sa at jeg bare hadde 45 sekunder her oppe, noe som er 45 sekunder mer enn Senatet ga John Bolton denne uken. Jeg tror kanskje Quentin lager en film om det, som ender med at de voksne gjør det rette, sa 56-åringen, som refererte til riksrettssaken mot president Donald Trump.

Pitt har en Oscar-statuett fra før. Den fikk han som produsent for filmen «12 Years a Slave».

Låten, som er skrevet av Kristen Anderson-Lopez og Robert Lopez, måtte imidlertid se seg slått av Elton Johns låt «(I’m Gonna) Love Me Again» fra filmen «Rocket Man».

Bong er ikke uvant med å motta priser for filmen. «Parasitt» var den første fremmedspråklige filmen til å vinne Screen Actors Guild Awards. Bong har også vunnet beste regi under Golden Globe, samt Gullpalmen i Cannes.

Joaquin Phoenix vant sin første Oscar-statuett for beste mannlige hovedrolle for sin rolle i «Joker», som var nominert i flest kategorier.

Etter mange tiår som et av Hollywoods heteste navn vant Brad Pitt en etterlengtet Oscar som skuespiller.

Foran 30 millioner amerikanere framførte Aurora og Lisa Stokke «Frost 2»-låten «Into the Unknown» sammen med Idina Menzel og seks andre kvinner. Låten var nominert i kategorien beste originalmusikk. Aurora sang fortryllende, skrev CNN etter opptredenen.

(©NTB)

Flere nyheter: