Menu
Det har vært færre planlagte operasjoner på norske sykehus som følge av pandemien, sammenlignet med 2019. Foto: Gorm Kallestad / NTB

Pandemien fører til over 500 utsatte operasjoner i uka

Over 1.500 planlagte operasjoner er de siste tre ukene utsatt ved norske sykehus, viser en oversikt NRK står for.

Av NTB | 23.12.2021 08:53:46

Medisin og helse: De tre siste ukene har 524 færre operasjoner i gjennomsnitt hver uke blitt gjennomført ved norske sykehus, sammenlignet med 2019, før koronapandemien. Det er NRK som har hentet inn tallene, som viser nedgangen i planlagte operasjoner på skulder, kne og hofter, som krever innleggelse på sykehus. Dagkirurgi og øyeblikkelig hjelp er ikke en del av oversikten.

– Det setter ikke liv i fare. Men det er klart: Jo lenger man går med smerter, jo mer blir man preget av det. Pasientene må jo akseptere å leve videre med funksjonstap og smerter, sier ortopediske kirurg og klinikksjef Henrik Hofgaard ved Lovisenberg Diakonale Sykehus.

Statssekretær Karl Kristian Bekeng (Ap) i Helse- og omsorgsdepartementet sier at situasjonen viser at sykehusene følger beredskapsplanene sine.

– Det som er utfordringen, er at disse utsettelsene er knyttet til pandemisituasjonen. Det er presset på sykehusene, som det har blitt advart om, og som vi har måttet innføre tiltak for å beskytte oss mot, sier Bekeng, som viser til at det har aldri vært så mange innlagte koronapasienter som nå.

(©NTB)

Flere nyheter: