Menu
Pakistans statsminister Imran Khan deltar på en militærparade 23. mars 2022. Foto: Anjum Naveed / AP / NTB

Pakistans statsminister avsatt i politisk drama

Pakistans statsminister Imran Khan tvinges til å gå av etter flere uker med politisk uro. Han ble felt av et mistillitsforslag fra opposisjonen.

Av NTB | 09.04.2022 23:04:26

Krig og konflikter: Ingen pakistansk statsminister har noensinne fullført femårsperioden, men Khan er den første som mister jobben i et mistillitsvotum.

Den tidligere cricketstjernen Khan har vært statsminister i nesten fire år. Den siste tiden har han vært rammet av sin verste politiske krise etter at han for en knapp uke siden oppløste nasjonalforsamlingen og planla nyvalg. Det gjorde han for å unngå et annet mistillitsforslag.

Men høyesterett fastslo at Khan har brutt loven og stanset torsdag oppløsningen.

Like etter midnatt natt til søndag stemte 174 av nasjonalforsamlingens 342 representanter ja til mistillitsforslaget, opplyser fungerende parlamentsleder Sardar Ayaz Sadiq. Dermed må Khan gå av.

Det skjedde kort tid etter at parlamentets leder gikk av etter at han gjennom dagen hadde trosset høyesterettskjennelsen og blokkerte avstemningen.

Opposisjonsleder Shehbaz Sharif blir etter alt å dømme ny statsminister i atommakten med 220 millioner innbyggere. Han leder det liberalkonservative partiet Pakistansk muslimliga (PMLN) og er lillebroren til Nawaz Sharif, som har vært statsminister tre ganger. Shehbaz Sharif ventes å bli innsatt søndag eller mandag.

Både PMLN og det andre store opposisjonspartiet PPP, som ledes av tidligere statsminister Benazir Bhuttos sønn, er blitt anklaget for omfattende korrupsjon.

69 år gamle Khan har fått mye kritikk for både sin konfrontasjonspregede framtoning og sin økonomiske politikk. Han pleier omgang med radikale mullaer, samt med Pakistans gamle elite, selv om han har lovet å kjempe mot korrupsjon.

Khan har anklaget USA for problemene han nå står overfor. Han mener Biden-administrasjonen forsøker å få ham fjernet, noe amerikanerne avviser.

I påvente av nederlaget i parlamentet oppfordret Imran Khan sine tilhengere til å holde landsomfattende demonstrasjoner søndag. Khans alternativer er begrenset, men hvis han får stor oppslutning i gatene, kan han forsøke å presse parlamentet til å holde nyvalg, skriver nyhetsbyrået AP.

Nå skal opposisjonen – som favner et politisk spektrum fra venstresiden til radikale islamistpartier, enes om en ny regjering.

I mars i fjor overlevde Khan en annen mistillitsavstemning med knapp margin. Den siste tiden har imidlertid flere av hans partifeller i nasjonalforsamlingen hoppet over til opposisjonen. Også en sentral koalisjonspartner vendte ham ryggen før lørdagens mistillitsavstemning.

(©NTB)

Flere nyheter: