Menu
Pakistans statsminister Imran Khan og den afghanske presidenten Ashraf Ghani ved presidentpalasset i Kabul i fjor høst. Etter at Taliban rykket inn i Kabul og Ghani la på flukt, uttalte Khan at «afghanerne har brutt slaveriets lenker». Foto: Rahmat Gul / AP / NTB

Pakistan: Riktig av USA å forlate Afghanistan

Mens vestlige land er forferdet over Talibans maktovertakelse i Afghanistan, er pakistanske myndigheter tilsynelatende langt mer positive.

Av NTB | 17.08.2021 13:37:00

Religion og livssyn: Samtidig som Pakistan har tette militære bånd til USA, er landet i årevis blitt beskyldt for å spille et dobbeltspill i Afghanistan.

Etter at Taliban i helgen inntok Kabul, feiret konservative religiøse pakistanere i gatene. Og også på øverste nivå i regjeringen var det flere som tilsynelatende reagerte positivt.

– Afghanerne har brutt slaveriets lenker, sa statsminister Imran Khan. Uttalelsen kom i en sammenheng der han snakket om å frigjøre sinnet fra «mentalt slaveri».

– Taliban ønsket ikke fredssamtaler før Ghani gikk av, sier Hasan til nyhetsbyrået DPA.

Pakistans minister for menneskerettigheter, Shireen Mazari, har på Twitter lagt ut et bilde av et helikopter som evakuerer amerikanske diplomater i Kabul – sammen med et bilde av USAs evakuering i Vietnam i 1975.

Samtidig har flere islamistiske pakistanske politiske partier gratulert Taliban med seieren.

– Bidens støtte til forgjengerens beslutning om uttrekking var en logisk avslutning på denne konflikten, sa han mandag.

Til journalister som var samlet i FNs hovedkvarter i New York, sa Akram at verdenssamfunnet nå må stå samlet «for å sikre en inkluderende politisk løsning for langvarig fred, sikkerhet og utvikling i Afghanistan».

– Pakistans syn om at konflikten i Afghanistan aldri kunne løses militært, er blitt bekreftet, sa han.

I 2001 hadde pakistanske militærbaser en viktig rolle da USA og landets allierte invaderte Afghanistan.

I nyere tid er forsyninger til de internasjonale styrkene i Afghanistan blitt fraktet gjennom Pakistan.

Men samtidig er Pakistan blitt anklaget for å støtte Taliban i hemmelighet. Taliban har blant annet hatt tilfluktssteder på pakistansk territorium, skriver Wall Street Journal.

Et antatt motiv har vært å hindre at Pakistans erkefiende India allierer seg med Afghanistan.

Enkelte pakistanske eksperter advarer om at Talibans seier kan få farlige ringvirkninger også i Pakistan. Det er en risiko for at den pakistanske Taliban-bevegelsen TTP kan bli oppildnet.

– At militante islamister tar makten i Afghanistan, vil definitivt gjøre pakistanske militante modigere. Dette er et marerittscenario for Islamabad, sier sikkerhetsanalytiker Fida Khan til DPA.

Pakistan-ekspert Madiha Afzal sier til Financial Times at TTP anser Talibans maktovertakelse som en ideologisk seier.

Khans rådgiver Raoof Hasan sier at den afghanske presidenten Ashraf Ghani og hans «korrupte team» var en hindring for fred i Afghanistan.

Pakistans FN-ambassadør Munir Akram mener på sin side at det var riktig av USA å forlate Afghanistan.

De pakistanske uttalelsene gjenspeiler den komplekse rollen som landet i årevis har spilt overfor Afghanistan.

Anklagene er blitt avvist av statsminister Imran Khan. Han benektet nylig at pakistanske væpnede grupper har tatt seg inn i Afghanistan for å hjelpe Taliban.

(©NTB)

Flere nyheter: