reklame for Sheiken Bowling
Menu
En hjelpearbeider fra sivilforsvarsgruppa De hvite hjelmene hentet torsdag formiddag ut et lite barn blant ofrene for et russisk flyangrep i utkanten av den opprørskontrollerte landsbyen Maaret Musreen nordvest i Syria. Foto: De hvite hjelmene / AP / NTB scanpix

Øyenvitner: Totalt fravær av krigsfly over Idlib

Himmelen over Idlib nordvest i Syria var fredag totalt fri for russiske og syriske krigsfly for første gang på flere uker, melder øyenvitner.

Av NTB | 06.03.2020 14:46:24

Krig og konflikter: Rett etter midnatt trådte en russisk-tyrkisk våpenhvile i kraft. Dermed var det plutselig slutt på uker med voldsomme bombeangrep, som ikke bare har rammet opprørsstillinger, men også helseklinikker, skoler og andre sivile mål.

Siden regjeringsoffensiven ble trappet opp i desember, er hundrevis av mennesker drept og nærmere én million drevet på flukt mot grensen til Tyrkia.

Avtalen ble kunngjort etter et seks timer langt møte mellom Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan og Russlands president Vladimir Erdogan i Moskva. De to støtter hver sin part i krigen i Syria, og de siste ukene har faren økt for at de ville havne i direkte kamper med hverandre.

For hundretusener av internt fordrevne betyr det at de ikke kan vende hjem.

Og selv om den skal sikre en såkalt sikkerhetskorridor langs hovedveien M4 og felles tyrkisk-russiske patruljer langs veien, mangler det en mekanisme for hvordan avtalen skal håndheves og eventuelt hindre brudd.

Det er ikke første gang Tyrkia og Russland blir enige om en våpenhvile for Idlib, men freden har ikke vart særlig lenge, og i Idlib er det mange som tviler på at det vil bli annerledes nå.

– Dette er ingenting annet enn en tid der krigerne kan hvile seg, sier Salwa Abdulk-Rahman når hun snakker med nyhetsbyrået AP på telefonen fra opprørskontrollerte Idlib by.

– Krigsflyene som pleide å terrorisere barn om natten og begå massakre, flyr ikke over oss nå, legger hun til.

Det er uvisst hvordan situasjonen vil påvirke situasjonen for de mange internt fordrevne. Store områder i provinsen er lagt i grus etter at den syriske regjeringshæren med støtte fra militser og Russland iverksatte en kraftig opptrapping av offensiven mot det opprørskontrollerte området i desember.

Og den humanitære situasjonen er fortsatt prekær.

Mange av dem har håpet av Tyrkia vil åpne grensen og har slått seg ned i et stadig krympende område ved grensen som fortsatt er kontrollert av opprørere. Titusenvis har verken tak over hodet eller mulighet til å holde varmen, men grensen er fortsatt stengt. Heller ikke flyktningene føler seg trygge på at den russisk-tyrkiske våpenhvilen vil vare.

– Den vil ta slutt slik som de tidligere, sier Mouawiya Afha, en 33 år gammel firebarnsfar fra Sarmin sør i Idlib.

EUs utenriksministre var samme dag samlet til et ekstraordinært møte om konflikten i Syria og flyktningkrisen i regionen.

Tyrkia har lenge støttet enkelte av opprørsgruppene som har kjempet mot det syriske regimet nordvest i Syria, men det viktigste for landet ser nå ut til å være å hindre at enda flere flyktninger tar seg over til Syria, i tillegg til de 3,6 millionene som landet allerede har tatt imot.

Den siste uken har Tyrkia krevd at EU støtter landets militæroperasjon i Idlib og samtidig erklært at landet har åpnet dørene til EU. Dermed har titusener av flyktninger og migranter tatt seg til den greske grensen, der de blir møtt av tåregass og vannkanoner hvis de forsøker å ta seg over grensen til Hellas.

Avtalen betyr imidlertid ikke at styrkene til Syrias president Bashar al-Assad må trekke seg ut fra områder som er gjenerobret fra opprørere de siste ukene.

Selv om flyene er borte, er det meldt om enkelte granatangrep etter at våpenhvilen trådte i kraft.

Fredag skal situasjonen opp i et lukket møte i FNs sikkerhetsråd, der Russland blant annet vil orientere om avtalen.

(©NTB)

Flere nyheter: