reklame for Sheiken Bowling
Menu
AstraZenecas koronavaksine utvikles i samarbeid med Oxford University i England. Foto: University of Oxford / John Cairns via AP / NTB

Oxford-vaksinen må testes mer

Oxford-vaksinen utviklet av AstraZeneca trenger videre studier, sier selskapet torsdag. Vaksinen er blant de tre som er mest aktuelle for Norge og Europa.

Av NTB | 26.11.2020 18:08:18

Vitenskap og teknologi: – Vi har oppdaget det som ser ut som bedre virkegrad, men dette må bekreftes, sier AstraZeneca-sjef Pascal Soriot i en Bloomberg-artikkel torsdag.

Soriot sier at de ytterligere studiene trolig ikke vil ha konsekvenser for godkjenning av vaksinen i EU. Selskapet forventer fortsatt godkjenning ved nyttår.

Vaksinen, som er utviklet i samarbeid med universitetet i Oxford, er sammen med vaksinene til Pfizer og Modena de som er mest aktuelle for EU, og dermed Norge, ifølge Legemiddelverket.

Studiene som er gjennomført viser at Oxford-vaksinens virkningsgrader rundt 70 prosent ved en hel dose. Dette er lavere enn vaksinene til Pfizer og Modena, der virkningsgraden er rundt 95 prosent, ifølge BBC.

Dersom Oxford-vaksinen gis i to omganger, først en halv dose og så en hel dose, kan likevel virkningsgraden stige til 90 prosent.

Feilen har vakt bekymring for rutinene og prosessene hos AstraZeneca og ved Oxford, men AstraZeneca har lovet at produksjonsfeilen skal være rettet.

Den nye testingen vil bli gjennomført som ytterligere internasjonale studier. Målet er å undersøke effekten av å først gi mindre enn en full dose av vaksinen.

Men dette ble oppdaget som følge av en feil, ifølge det amerikanske vaksineprogrammet. Det har kommet fram at ulikheter i produksjonsprosessen gjorde at noen flasker inneholdt mindre vaksine. Dermed ble også noen av dosene mindre enn tiltenkt.

(©NTB)

Flere nyheter: