Menu
Adrian Hill på Universitet i Oxford forteller om lovende resultater fra arbeidet med en koronavaksine. Foto: John Cairns / Universitet i Oxford / AP / NTB scanpix

Oxford-forskere har utviklet lovende koronavaksine

Forskere på Universitet i Oxford har utviklet en vaksine som har hatt god effekt på flere hundre koronapasienter.

Av NTB | 20.07.2020 16:17:54

Medisin og helse: Vaksinen har vært under utprøving siden april og er gitt til rundt halvparten av en forsøksgruppe på 1.000 personer.

Effekten hos dem i aldersgruppen 18 til 55 år som fikk vaksinen, er ifølge forskerne vært god.

– Vi ser god immunrespons hos nesten alle, sier Adrian Hill, som er direktør ved Jenner Institute ved Universitetet i Oxford.

Han sier at vaksinen produserer antistoffer og skaper en reaksjon i kroppens såkalte t-celler som bidrar til å bekjempe koronaviruset.

– Det denne vaksinen gjør særlig godt, er å trigge begge deler av immunsystemet, sier han.

Hill anslår at man ved utgangen av året vil avgjøre om man kan gå i gang med massevaksinasjon.

Vaksinen skal ha produsert like mye antistoffer hos forsøkspersonene som det som er påvist hos pasienter som er friskmeldt fra covid-19.

– Det foreligger mer og mer bevis for at t-celle-respons sammen med antistoffer vil være veldig viktig når det kommer til å få kontroll med covid-19, sier Hill.

– Det er mulig at selv 2 milliarder doser ikke er nok, sier Hill.

Han begrunner det med at det er viktig å sette flere skudd med vaksinen.

– Hvis vi hadde hatt en vaksine raskt, kunne vi hatt et håp om å få en slutt på pandemien. Jeg tror det kommer til å bli vanskelig å kontrollere pandemien uten en vaksine, sier Hill.

– Vi har nå over 20 vaksinekandidater i kliniske studier. Så vi håper på at et par av dem vil virke. Det vil være veldig uheldig om alle mislykkes, sier hun.

– Så hvis vi er praktiske, ser vi midten av 2021 som når vi kan ha en vaksine som det kan distribueres mye av.

Vaksinen har bare forårsaket mindre bivirkninger som feber og muskelsmerter hos dem som fikk den og blir presentert i siste utgave av legetidsskriftet Lancet.

Vaksinen skal både redusere sykdommen og smitten. Hill sier at Oxford har inngått et samarbeid med legemiddelprodusenten AstraZeneca om å produsere vaksinen globalt, og at selskapet allerede har gått med på å lage 2 milliarder doser.

(©NTB)

Flere nyheter: