reklame for Sheiken Bowling
Menu
Magnus Carlsen vant en og tapte to i semifinalen mot Ja Nepomnjasjtsjij under VM i fischersjakk lørdag. Foto: Carina Johansen / NTB

Overraskende VM-exit for Carlsen: – Helt patetisk dårlig

Magnus Carlsen vant det første partiet, men røk så på tre strake tap mot Jan Nepomnjasjtsjij. Dermed er gullhåpet i VM i fischersjakk over for nordmannen.

Av NTB | 29.10.2022 22:21:03

Sport: Med 2-1-ledelse etter tre partier kunne Nepomnjasjtsjij avgjøre lørdagens semifinale med remis i det fjerde partiet. Der hadde han fordelen av hvite brikker. Den oppgaven løste russeren.

– Det var en kontrast mellom to stiler. Jeg prøvde å optimalisere fra åpningen, mens han prøvde å spille fort og taktisk etter det. Frusterende å stå best i alle partiene, uten å få noe ut av det. Jeg har rett og slett ikke tid og form til å spille den sjakken jeg vil, sa Carlsen til NRK.

– Jeg vil gjerne at man skal spille fishersjakk med litt mer tenketid. Helt patetisk dårlig, og han var mye bedre enn meg, fortsatte han.

Carlsen startet bra i det siste partiet og fikk raskt byttet av dronningene. Han fikk så partiet inn i sin bane, men klarte ikke finne de fordelaktige trekkene som ville gitt seier. Etter 36 trekk ga nordmannen seg.

Da nordmannen skulle spille med hvite brikker i parti to, hadde han lenge føringen, men brukte samtidig lang tid på trekkene sine. Etter rundt 30 trekk gjorde han en feil som ga «Nepo» overtaket, og etter 60 trekk var partiet over med russisk seier som utfall.

I det tredje partiet med hvite brikker hadde Carlsen tidlig et grep, men brukte fortsatt lang betenkningstid. Etter 20 trekk hadde russeren, som representerer Fide under mesterskapet, tatt fullstendig over i partiet. Etter 28 trekk ga Carlsen seg.

Abdusattorov gikk som Nakamura ubeseiret gjennom grunnspillet. Søndag skal han møte Carlsen i kamp om 3.-plassen.

– Det er mye å spille om også i morgen. Så det er bare å stå på, sa Carlsen.

Dagen åpnet bra sett med norske øyne ved at Carlsen vant det første partiet med svarte brikker. Russiske Nepomnjasjtsjij ga opp etter 67 trekk.

I den andre duellen slo Hikaru Nakamura den store outsideren Nodirbek Abdusattorov fra Usbekistan i tre strake partier. Den amerikanske veteranen viste styrke og ga ikke 18-åringen Abdusattorov noen sjanser.

(©NTB)

Flere nyheter: