Menu
I romjulen fikk sykehjemsbeboer Svein Andersen (67) den aller første vaksinedosen i Norge. Nå har antall satte vaksinedoser passert én million. Foto: Fredrik Hagen / NTB

Over én million vaksinedoser satt i Norge

Siden romjulens første stikk har antall satte vaksinedoser i Norge nå rundet én million. Samtidig ventes vaksineleveransene å øke betraktelig de neste ukene.

Av NTB | 07.04.2021 14:39:30

Medisin og helse: – Vi vet med sikkerhet at milepælen på én million doser er nådd det siste døgnet. Hvem som fikk stikk nummer én million, er derimot usikkert, sier direktør Camilla Stoltenberg i Folkehelseinstituttet (FHI) i en pressemelding onsdag.

Totalt har 722.648 personer fått første vaksinedose, mens 287.412 har fått sin andre dose.

83 prosent av alle over 85 år i Norge har fått sin andre vaksinedose, opplyser FHI. Samtidig har over halvparten av ansatte i helse- og omsorgstjenesten mottatt sin første vaksinedose. Høyest andel vaksinerte er ambulansepersonell og leger.

– Vi ser at helsepersonell over hele landet også gjør en solid innsats for å få vaksinert det de kan, og vi er glade for at så mange takker ja til å bli vaksinert for å beskytte seg selv mot alvorlig sykdom, sier Stoltenberg.

Som kjent er AstraZeneca-vaksinen satt på vent i Norge i forbindelse med undersøkelser av sjeldne tilfeller av alvorlige bivirkninger hos folk som har fått vaksinen.

Når det gjelder sistnevnte, Johnson & Johnson-vaksinen, har leveransene til Norge ennå ikke startet. Men de ventes i slutten av april.

De nærmeste ukene vil vaksineleveransene til Norge ta seg betraktelig opp, og det vil blant annet bli en dobling i antall vaksiner fra Pfizer/Biontech.

– Flere vaksinedoser, i tillegg til at vi har forlenget tidsrommet mellom når første og andre dose settes, gjør at flere kan bli beskyttet mot alvorlig sykdom, sier Stoltenberg.

Norge får tildelt sine vaksinedoser gjennom en samarbeidsavtale med EU. Fire vaksiner er godkjent for bruk i Norge. Disse fire vaksinene er fra vaksineprodusentene Pfizer/Biontech, Moderna, AstraZeneca og Johnson & Johnson.

Foreløpig har FHI registrert at 16.161 personer fikk første dose tirsdag denne uken. 2.518 personer fikk andre dose samme dag.

(©NTB)

Flere nyheter: