Menu
Over en halv million nordmenn har investert i aksjer. Foto: Gorm Kallestad / NTB

Over en halv million nordmenn sparer i aksjer

562.088 nordmenn eier nå aksjer på Oslo Børs for totalt 163,8 milliarder kroner. Kvinner utgjør 30 prosent av aksjonærene.

Av NTB | 16.07.2022 10:10:39

Økonomi og næringsliv: I løpet av årets andre kvartal har det vært en økning på 4.306 nye aksjonærer, viser tall fra AksjeNorge.

Flest av de nye er i alderen 30–54 år, mens det for første gang på flere år er nedgang blant dem under 30 år.

– Siden det fra før av er flere menn enn kvinner som eier aksjer, er det uvanlig at det er netto like mange fra hvert kjønn, skriver leder Kristin Skaug i AksjeNorge i rapporten.

Hittil i år er det 17.685 nye private aksjonærer. Fortsatt er 36 prosent av aksjonærene på Oslo Børs under 40 år, mot 25 prosent i 2019.

Det er vanligst å eie aksjer i Equinor, Norwegian Air Shuttle og DNB. De fleste, 25 prosent, eier aksjer i energiselskaper eller bank og finans. Nordmenn eier aksjer for 42 milliarder kroner innen energi og 41 milliarder innen bank/finans.

Oslo og Rogaland er fylkene der privatpersoner eier for mest i gjennomsnitt, og Bærum er fortsatt kommunen med størst aksjeformue per privatperson, etterfulgt av Kongsberg og Stavanger.

Aksjeformuen er konsentrert i noen få kommuner. De ti kommunene med flest private personer som eier aksjer og egenkapitalbevis, eier 51 prosent av aksjeverdiene.

De siste fire årene har 205.000 nordmenn begynt å handle aksjer, og nykommerne utgjør 36 prosent av børsens private aksjonærer.

Kvinner utgjør 30 prosent av aksjonærene på Oslo Børs, men verdiene av aksjene deres utgjør bare 20,7 prosent.

– Kvinner investerer i snitt for lavere beløp enn det menn gjør. Tidligere så vi at kvinner valgte aksjer som svinger mindre i verdi, men de nye kvinnene synes å ta høyere risiko enn sine eldre «søstre», heter det i rapporten.

Dette kvartalet har like mange nye kvinner som menn blitt aksjonærer.

Aksjeformuen i snitt per person falt til 291.500 kroner i andre kvartal, fra 326.038 kroner i kvartalet før.

Antall aksjonærer og samlet aksjeformue har økt med cirka 45 prosent siden før pandemien.

(©NTB)

Flere nyheter: