reklame for Sheiken Bowling
Menu
Mange har i løpet av pandemien hatt hjemmekontor. Siden mars 2020 har landets kommune laget over 900 forskrifter. foto: Thomas Brun / NTB

Over 900 forskrifter under pandemien

I løpet av pandemien har landets kommuner laget over 900 forskrifter, viser tall Bergens Tidende har hentet inn.

Av NTB | 12.02.2022 16:04:51

Politikk: Siden Oslo kommune innførte landets første koronaforskrift, 11. mars 2020, har landets kommuner vedtatt over 900 slike forskrifter. Det viser en gjennomgang Bergens Tidende har gjort.

Det høye antallet forskrifter får flere jurister til å reagere.

– Det kan til tider virke som vi har vent oss til både karantene og isolasjon, og glemmer at det er svært inngripende myndighetsutøvelse, sier Adele Matheson Mestad, direktør for Norges institusjon for menneskerettigheter.

Ifølge smittevernloven skal de ha en klar medisinskfaglig begrunnelse. Det holder ikke at kommunen ønsker å forebygge smitten.

– Mangelfulle begrunnelser for smitteverntiltak som griper inn i livene våre kan svekke tilliten til styresmaktene, sier Eirik Holmøyvik, professor ved Universitetet i Bergen.

Siden mars 2020 har det vært påbud om munnbind, krav til en meters avstand, karantenekrav og begrensninger på hvor mange du kan ha besøk av i eget hjem.

Lørdag klokken 10 holder regjeringen pressekonferanse om koronasituasjonen i Norge. Da er det ventet flere lettelser, blant annet at meteren og munnbindpåbudet forsvinner.

(©NTB)

Flere nyheter: