Menu
Flyktninger fra Tigray-regionen i Etiopia på en buss til et flyktningsenter nær grensa mot Sudan 1. desember. Foto: Nariman El-Mofty / AP / NTB

Over 80 millioner fordrevet fra sine hjem

Over 80 millioner mennesker er nå fordrevet fra sine hjem, ifølge foreløpige tall fra FN. Antallet er det høyeste som noen gang er registret.

Av NTB | 09.12.2020 09:53:57

Medisin og helse: – Vi passerer nå en ny dyster milepæl, sier Filippo Grandi, FNs høykommissær for flyktninger (UNHCR).

Ved starten av året var antallet fordrevne 79,5 millioner. Blant disse var det 45,7 millioner internt fordrevne, 29,6 millioner på flukt utenfor hjemlandet og 4,2 millioner asylsøkere.

Nå ser det ut til at tallet har økt ytterligere. Selv om FN har oppfordret til global våpenhvile under koronapandemien, har en rekke kriger og konflikter drevet nye mennesker på flukt.

Også i land i Sahel-regionen sør for Sahara har folk flyktet fra hjemmene sine som følge av voldshandlinger.

Antallet fordrevne i verden er i dag trolig over dobbelt så høyt som for ti år siden. Grandi påpeker at koronakrisen har forverret situasjonen for mennesker på flukt og personer uten statsborgerskap.

På verdensbasis falt antall nye asylsøknader i første halvår med en tredel sammenlignet med samme periode i fjor.

Siden den gang har imidlertid over hundre land iverksatt det UNHCR beskriver som pragmatiske løsninger for å sikre at asylprosessene fungerer.

Mens oppfordringen om våpenhvile ble fulgt noen steder, har konfliktene fortsatt i land som Syria, Jemen, Kongo, Mosambik og Somalia.

I noen tilfeller har tiltak mot pandemien gjort det vanskeligere for flyktninger å få hjelp. Under den første smittebølgen i vår valgte 168 land å stenge grensene helt eller delvis. 90 av dem gjorde ingen unntak for asylsøkere.

(©NTB)

Flere nyheter: