Menu
Flere titalls personer er pågrepet i russiske demonstrasjoner mot Ukraina-krigen i Moskva. Foto: Denis Kaminev / AP / NTB

Over 700 skal være pågrepet i russiske demonstrasjoner mot Ukraina-krigen

Over 700 personer er pågrepet i demonstrasjoner imot Ukraina-krigen i over 20 byer i Russland, ifølge organisasjonen OVD-Info.

Av NTB | 24.02.2022 19:31:29

Krig og konflikter: Rundt 2.000 mennesker samlet seg nær Pusjkin-plassen i Moskva, mens opptil tusen samlet seg i St. Petersburg, ifølge nyhetsbyrået AFPs korrespondenter i Russland.

Demonstrantene sier de er i sjokk over sitt eget lands beslutning om å gå til krig mot Ukraina.

– Jeg er i sjokk. Mine slektninger og kjære bor i Ukraina, sier 23 år gamle Anastasia Nestulja i Moskva.

Lignende beskjeder kom fra St. Petersburg.

– Jeg har en følelse av at myndighetene har blitt sprø, sier 27 år gamle Svetlana Volkova.

En annen mann ropte «hvem kjemper dere mot? Pågrip Putin» i det han ble anholdt og dratt vekk av tre politifolk.

Etterforskningskomiteen, en etat som etterforsker omfattende kriminalitet, advarte russerne om at å delta i ikke-godkjente protester relatert til den «anspente utenrikspolitiske situasjonen», kunne føre til straffeforfølgelse.

Det var en respons på flere meldinger i sosiale medier som tok til orde for å demonstrere mot Vladimir Putins beslutning om å angripe Ukraina.

– En bør være klar over de negative juridiske konsekvensene slike handlinger vil medføre, i form av straffeforfølgelse, het det i en uttalelse fra komiteen.

Det russiske innenriksdepartementet sa på sin side sagt at de vil ta «alle nødvendige grep for å sikre offentlig ro og orden».

The Guardian har også snakket med noen av dem som likevel har valgt å demonstrere.

– Jeg er flau over landet mitt. For å være ærlig med deg, er jeg tom for ord. Krig er alltid skummelt. Vi vil ikke ha dette, sier den 30 år gamle læreren Nikita Golubev til avisen.

Russiske myndigheter hadde på forhånd rykket ut og advart sine innbyggere mot å delta i slike demonstrasjoner.

Russland har strenge lover for demonstrasjoner og protester, som ofte ender i massepågripelser. Landet slår hardt ned på opposisjon mot myndighetene. Blant annet sitter opposisjonsleder Aleksej Navalnyj i fengsel utenfor den russiske hovedstaden.

Flere nyheter: