Menu
Palestinere beskytter seg mot sjokkgranater som israelsk politi fyrte av ved Damaskusporten i Jerusalems gamleby. Foto: Oded Balilty / AP / NTB

Over 50 skadd i nye sammenstøt i Jerusalem

53 mennesker er skadd i nye sammenstøt i Jerusalem lørdag kveld, melder palestinske Røde Halvmåne.

Av NTB | 09.05.2021 00:09:59

Krig og konflikter: Sammenstøtene fant sted i gamlebyen og i Sheikh Jarrah-nabolaget der flere palestinske familier risikerer å bli kastet ut av boligene sine.

Ved Damaskusporten ble politiet utsatt for en skur av stein og vannflasker, og de svarte med vannkanon og sjokkgranater.

Palestinsk helsepersonell sier at 64 mennesker ble skadd, de fleste etter å ha blitt truffet av gummikuler, sjokkgranater eller å ha blitt banket opp.

Fredag kveld stormet israelske styrker al-Aqsa-moskeen i gamlebyen etter fredagsbønnen, og minst 200 palestinere og 18 israelske politifolk ble skadd i bruduljene som fulgte utover natten.

Politiet sier at operasjonene er sikkerhetsoperasjoner, men palestinerne oppfatter dem som provokasjoner som truer religionsfriheten deres.

Tidligere lørdag stanset politiet flere busslaster med pilegrimer som var på vei til Jerusalem i forbindelse med ramadan.

Politisjef Koby Shabtai sier han har utplassert mer politi i Jerusalem etter uroen fredag. Både israelere og palestinere forbereder seg på mer uro i dagene som kommer.

– Retten til å demonstrere vil bli repspektert, men offentlig uro vil bli møtt med makt og nulltoleranse, sier Shabtai.

Midtøsten-kvartetten, som består av USA, Russland, EU og FN, uttrykte bekymring for situasjonen og ber partene avstå fra ensidige handlinger.

Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan reagerte ved å kalle Israels en terrorstat, og Den arabiske liga sammenkalte til krisemøte mandag. Natt til søndag ble det avfyrt en rakett fra Gaza, uten å gjøre skade.

Uroen som startet for tre uker siden, er den verste på flere år som er relatert til religion i den hellige byen.

Sammenstøtene fredag på Haram al-Sharif, som Israel kaller Tempelhøyden, der al-Aqsa-moskeen er, utløste protester fra Israels arabiske allierte og oppfordringer om ro fra USA og FN.

(©NTB)

Flere nyheter: