Menu
Stemmesedler samles inn fra en mottakskasse i Haverhill i Massachusetts. Allerede har mer enn 50 millioner avlagt forhåndsstemme før valget i USA. Foto: Elise Amendola / AP / NTB

Over 50 millioner har forhåndsstemt i USA

Flere enn 50 millioner amerikanere har forhåndsstemt i presidentvalget, ifølge en opptelling.

Av NTB | 23.10.2020 17:23:21

Politikk: 47 millioner mennesker forhåndsstemte i 2016. I år har mange valgt denne løsningen for å slippe folkemengder og lange køer ved valglokalene og dermed forhåpentligvis unngå koronasmitte.

Opptellingen er gjort av US Elections Project ved University of Florida. Deres statistikk viser at 35 millioner til nå har stemt via posten, mens ytterligere 15 millioner har lagt stemmeseddelen sin i mottakskasser for forhåndsstemmer.

I flere av delstatene som har åpnet for forhåndsstemming, tilsvarer antallet forhåndsstemmer allerede rundt halvparten av antallet som til sammen avga stemme ved valget i 2016. Dette gjelder blant annet i vippestatene North Carolina og Florida. I Texas, der det også ligger an til å bli jevnt, utgjør forhåndsstemmene så langt hele 71 prosent av det totale antallet stemmer i forrige presidentvalg.

Og fortsatt er det elleve dager til valget. Reglene for forhåndsstemming varierer mellom delstatene, og i New York, som er blant de mest folkerike, starter stemmegivningen først lørdag.

President Donald Trump, som ligger bak utfordrer Joe Biden på meningsmålinger både nasjonalt og i vippestatene, har gjentatte ganger kommet med ubegrunnede påstander om at stemmegivning via posten legger til rette for valgfusk.

(©NTB)

Flere nyheter: