Menu
Flere hundre migranter og flyktninger som reddes fra utrygge båter, oppholder seg på innleide fartøy hvor de sitter i karantene, mange av dem i ukevis, mens de venter på at et land skal tilby seg å ta imot dem. Bildet er tatt tidligere i juni rundt 20 kilometer fra Malta. Foto: AP / NTB scanpix

Over 50 mennesker reddet i Middelhavet

51 mennesker er hentet opp fra en blå trebåt som drev rundt i Middelhavet, og er nå i sikkerhet på Ocean Viking, opplyser hjelpeorganisasjonen SOS Méditerranée.

Av NTB | 25.06.2020 20:04:50

Ulykker og naturkatastrofer: Den franske organisasjonen drifter det norskeide skipet, som mandag satte seil igjen etter å ha ligget i månedsvis i Marseille på grunn av koronapandemien.

Myndighetene har fått beskjed om at alle protokoller knyttet til smittevern ble overholdt til punkt og prikke under redningsaksjonen torsdag, opplyser SOS Méditerranée.

De 51 menneskene ble funnet rundt 30 kilometer fra Lampedusa, som ligger mellom Malta og Tunisia. Blant dem var en kvinne og fem barn, og de fleste var pakistanere eller eritreere, ifølge AFP.

Redningsoperasjonen skjedde mellom den italienske og den maltesiske søk- og redningssonen.

– Vi har bedt myndighetene i begge land om et trygt sted å gå i land, sier SOS Méditerranée.

Om bord på skipet målte mannskapet feberen på de nye passasjerene og ga dem munnbind. En som hadde feber, ble satt i karantene for sikkerhets skyld, ifølge AFPs reporter.

Siden koronautbruddet har både Italia og Malta stengt sine havner for skip med flyktninger og migranter som blir reddet til sjøs. De som likevel plukkes opp av hjelpeorganisasjoner, overleveres til landenes myndigheter, som setter dem i karantene i leide fartøy utenfor kysten.

I fjor forsøkte over 100.000 migranter og flyktninger å krysse Middelhavet. Over 1.200 døde på veien, ifølge Den internasjonale organisasjonen for migrasjon (IOM).

Mer gunstige forhold på sjøen i sommermånedene kan bidra til en økning i antallet som risikerer å legge ut på den farlige sjøreisen til Europa.

Da de ble funnet, var de trengt sammen i båten. Begge motorene hadde sluttet å virke, rapporterer nyhetsbyrået AFPs journalist om bord på Ocean Viking.

Migrantene var synlig lettet over å kunne forlate den utrygge båten. I haugen med sko, mobilladere, plastposer, kjeks og oppkast, var det bare én redningsvest å se.

(©NTB)

Flere nyheter: