reklame for Haugesund Hudpleieklinikk
Menu
Illustrasjonsfoto: AP / NTB scanpix

Over 30 prosent utvikler ikke symptome

Over 30 prosent av de som blir smittet av covid-19 utvikler ikke symptomer. De kan lett bli superspredere av viruset. Da kan munnbind være effektivt.

Av Egil M Solberg | 26.09.2020 09:34:50

Munnbind: Det er en studie fra Sør-Korea som viste at 30 prosent av de koronapositive pasientene ikke utviklet symptomer på covid-19, selv om de var smittet.

Smittevernoverlege ved Stavanger universitetssjukehus (SUS), Jon Sundal, beskriver dette overfor Aftenbladet som en utfordring.

– Disse er potensielle smittekilder det er vanskelig og utfordrende å oppdage. Mange går under radaren. Smitten på bussen er et godt eksempel på det, sier Jon Sundal til avisa.

Tirsdag ble det kjent at 34 av 40 passasjerer på en turistbuss med pensjonister i Sør-Norge hadde testet positivt for koronaviruset.

Smitten ble oppdaget da en Sandnes-kvinne i 70–80 årene fikk et akutt illebefinnende på bussturen og ble innlagt på sykehus i Førde.

15 personer er i karantene ved Åkrafjordtunet i Etne og restauranten er stengt, men det er ikke bare på Åkrafjordtunet at de er rammet etter at bussen med koronasmittede pensjonister stanset på stedet. Mer enn 100 personer i flere kommuner er satt i karantene etter 6 stopp på turen. Fire er bekreftet smittet.

– Når man sitter sammen i en buss over tid er det store muligheter for at flere blir smittet, sier Sundal.

Munnbind bør benyttes ved kollektivreiser i og til og fra Oslo for tiden, anbefaler Helsedirektoratet.

Rundt 55 personer er smittet i regionen nå. 32 av disse tilhører Stavanger kommune. Resten er fordelt mellom Sola, Sandnes, Randaberg, Hå Karmøy og Haugesund.

Flere nyheter: