Menu
Storbritannias statsminister Boris Johnson møtte pressen for å snakke om omikronbølgen tirsdag kveld. Foto: AP / NTB

Over 200.000 nye smittetilfeller i Storbritannia – Johnson vil fortsatt unngå ny nedstenging

Over 218.000 nye smittetilfeller er påvist i Storbritannia, der helsevesenet ifølge statsministeren igjen er på «krigsfot» på grunn av personalmangel.

Av NTB | 04.01.2022 21:23:50

Medisin og helse: Tirsdagens smittetall er det høyeste som er rapportert på én dag hittil i pandemien, men det omfatter tester registrert over flere dager.

Sykehusinnleggelsene er ikke i nærheten av toppene under tidligere koronabølger, og antallet pasienter i respirator er stabilt. Men det offentlige helsevesenet NHS sliter med høyt fravær på grunn av koronasmitte.

Storbritannias statsminister Boris Johnson lovet tirsdag å tette bemanningshull i de verst rammede delene av landet. Det innebærer at de såkalte Nightingale-klinikkene som ble stengt i fjor vår, skal gjenopprettes. I tillegg skal frivillig helsepersonell rekrutteres, og militæret trå til. Det vil igjen bringe helsevesenet på «krigsfot», sa Johnson til pressen.

Noen ny nedstenging ligger imidlertid ikke på bordet.

– Vi har en sjanse til å ri av denne omikron-stormen uten å stenge landet vårt nok en gang, sa Johnson og lovet å holde skoler og næringslivet åpent.

Opposisjonspolitikere og enkelte folkehelseeksperter har krevd at regjeringen skjerper smitteverntiltakene under den nye koronabølgen.

De siste par ukene har antallet covid-19-pasienter på engelske sykehus blitt doblet til drøyt 14.200, det høyeste antallet siden februar i fjor. Under 800 av dem ligger i respirator, og dette tallet har ligget stabilt de siste seks ukene.

Forrige uke skal rundt 50.000 NHS-ansatte ha vært borte fra jobben fordi de var syke eller i karantene.

– Så til alle som tror at kampen mot covid er over, tar grundig feil, er jeg redd. Dette er en tid der vi må være ytterst oppmerksomme, sa Johnson.

Smittetallene øker stadig, men myndighetenes politikk er basert på tall som viser at omikronvarianten av koronaviruset forårsaker færre alvorlige sykdomstilfeller enn tidligere varianter.

(©NTB)

Flere nyheter: