Menu
En av konferansedeltakerne som ble pågrepet i Moskva lørdag, ved en politibil. Foto: Viktor Berezkin / AP / NTB

Over 150 opposisjonelle pågrepet på møte i Moskva

Russisk politi har pågrepet over 150 personer på en konferanse for russiske opposisjonspolitikere i Moskva, opplyser arrangørene.

Av NTB | 13.03.2021 14:38:20

Politikk: Det ble lørdag lagt ut en video på meldingstjenesten Telegram som viser at folk blir stuet inn i politibiler.

Ifølge russiske medier deltok over 150 personer fra ulike deler av Russland på konferansen Forente demokrater. Konferansen var ment å vare i to dager. Deltakerne beskrives som uavhengige medlemmer av kommunestyrer rundt omkring i landet.

Politiet dukket opp like etter at konferansen åpnet og ga beskjed om at alle som var til stede, kom til å bli pågrepet for å ha deltatt på et møte arrangert av «en uønsket organisasjon».

Ifølge en politibetjent skulle alle tas med til politistasjoner for å bli siktet for administrative overtredelser.

– Målet deres var å skremme folk fra å engasjere seg i politikken, sier Andrej Pivovarov i en video som er sendt fra en av politibilene som kjørte av gårde med deltakerne.

Pivovarov har spilt en sentral rolle i gruppen Åpent Russland, som er stiftet av den tidligere oligarken og milliardæren Mikhail Khodorkovskij. Han har i en årrekke bodd i selvpålagt eksil etter å ha tilbrakt ti år i et russisk fengsel anklaget for korrupsjon.

Russland innførte i 2015 en lov som forbyr medlemskap i «uønskede» organisasjoner. Regjeringen har med utgangspunkt i denne loven forbudt rundt 30 grupper, deriblant Åpent Russland.

Konferansen i Moskva ble holdt dagen etter at opposisjonsleder Aleksej Navalnyj ble flyttet fra en arbeidsleir utenfor Moskva til ukjent sted.

Blant de pågrepne er Ilja Jasjin, en av Moskvas ledende bydelspolitikere. Også den tidligere ordføreren i Jekaterinburg, Jevgenij Rojsman, og et medlem av byrådet i Moskva, Julija Galjamina, er blant de pågrepne.

Khodorkovskij var på et tidspunkt Russlands rikeste mann. Han var også toppsjef i oljeselskapet Yukos, som senere ble overtatt av staten.

(©NTB)

Flere nyheter: