Menu
Syriske flyktninger i Azraq-flyktningleiren i Jordan. FNs høykommissær for flyktninger (UNHCR) anslo i juni at over 35.000 syrere oppholdt seg i leiren. Foto: Raad Adayleh / AP / NTB scanpix

Over 10 millioner drevet på flukt i første halvdel av 2019

Flere enn 10 millioner mennesker ble drevet på flukt som følge av katastrofer og konflikter mellom januar og juni, ifølge en ny rapport fra Flyktninghjelpen.

Av NTB | 12.09.2019 12:51:46

Politikk: Flyktninghjelpens senter for internt fordrevne (IDMC) anslår i rapporten at om lag 7 millioner ble internt fordrevet på grunn av naturkatastrofer.

Syklonen Fani førte til store forflytninger i Bangladesh og India, mens syklonen Idai har herjet i Mosambik, Malawi, Zimbabwe og Madagaskar. Oversvømmelser har også medført store ødeleggelser i Iran, Etiopia, Filippinene og Bolivia.

De største ødeleggelsene som følge av uvær og naturkatastrofer inntreffer imidlertid vanligvis i løpet av årets siste halvdel. IDMC anslår derfor at naturkatastrofer vil kunne drive så mange som 22 millioner mennesker på flukt innen året er omme.

Det vil i så fall være en økning fra de to foregående årene. I 2017 og 2018 ble henholdsvis 18,7 og 17,1 millioner mennesker fordrevet på grunn av naturkatastrofer. Siden 2008 har i gjennomsnitt 24,1 millioner mennesker årlig blitt fordrevet av naturkatastrofer. Verst var det i 2010, med 42,3 millioner, ifølge IDMCs tall.

Ifølge IDMC måtte rundt 3,8 av de 10 millionene som flyktet mellom juni og januar, forlate hjemmene sine på grunn av krig og konflikter. Brudd på fredsavtaler og våpenhviler i Syria, Jemen, Afghanistan og Libya bidro i stor grad til dette. Den siste perioden med sammenstøt i Libyas hovedstad Tripoli har vært den verste på lang tid.

I Syria er 800.000 blitt internt fordrevet mens kampene har rast rundt Idlib og Hama. Over 700.000 er blitt drevet på flukt i Kongo.

(©NTB)

Flere nyheter: