reklame for Utvik Autoservice
Menu
Medisinsk personell hjelper en pasient med covid-19 ved intensivavdelingen ved et sykehus i Jemens hovedstad Sana. Ifølge en rapport kan en million mennesker allerede være smittet av koronaviruset i landet. Foto: Hani Mohammed / AP / NTB scanpix

Over 1 million mulige koronatilfeller i Jemen

Over 1 million mennesker kan allerede være smittet av koronaviruset i krigsherjede Jemen, anslår en britisk studie.

Av NTB | 23.06.2020 09:04:26

Krig og konflikter: London School of Hygiene and Tropical Medicine (LSHTM) anslår at det i et verst tenkelig scenario kan bli 85.000 koronarelaterte dødsfall i landet.

Studien er støttet av den britiske regjeringen.

James Cleverly, som i den britiske regjeringen er statssekretær med ansvar for blant annet Midtøsten, er dypt bekymret for de økende smittetallene i Jemen.

– Alle parter i konflikten må samarbeide med FN for å sikre tilgang til mat og medisiner, sier han i en pressemelding.

I tillegg til krigshandlingene er folk rammet av sult og kolera – og nå koronaviruset.

– Mange orker ikke å bry seg lengre, her er død og tragedie en del av hverdagen, sier en innbygger i hovedstaden Sana til nyhetsbyrået TT.

Leger Uten Grenser beskriver katastrofale scener på covid-klinikken i havnebyen Aden sør i Jemen.

Antallet pasienter beskrives som «toppen av isfjellet» sammenlignet med hvor mange som faktisk har blitt syke eller dødd av covid-19.

Det til tross for at Aden har bedre tilgang til utstyr og helsepersonell enn mange andre deler av Jemen, der enkelte områder er helt uten leger.

– Vi har ingen anelse om hvor mange som egentlig er smittet. Myndighetene har gitt opp smittesporingen ettersom viruset sprer seg så raskt, sa han på et nettseminar forrige uke.

– Vi kommer sannsynligvis aldri til å få greie på det reelle omfanget. Men vi vet at dette er ødeleggende for Jemen, tilføyer Lootsma.

Sykehus, skoler, vannverk, renseanlegg og elektrisitetsforsyning er bombet, og hvor mange som har bukket under av sult og sykdom, vet ingen.

Allerede før krigen brøt ut, var Jemen et lutfattig land.

20 millioner mennesker går hver kveld til sengs uten å vite når de får sitt neste måltid, og over 4 millioner er på flukt i eget land, ifølge FN.

Lenge før pandemien slo FN fast at Jemen er rammet av verdens verste humanitære krise. Landet har i årevis vært slagmark for katastrofale krigshandlinger begått av Iran-støttede Houthi-opprørere og en saudiledet og USA-støttet koalisjon alliert med Jemens eksilregjering.

FN anslår at bare halvparten av landets helsevesen nå er i drift. Det som er igjen, er i ferd med å kollapse, advarer hjelpeorganisasjoner.

Det første tilfellet av koronavirus ble påvist i Jemen i april. Siden er det bekreftet under 1.000 tilfeller. Men testkapasiteten er lav og mørketallet enormt, ifølge Auke Lootsma ved FNs utviklingsprogram UNDP i Jemen.

Over 100.000 mennesker anslås å ha blitt drept siden Saudi-Arabia i spissen for en regional koalisjon gikk til krig mot Houthi-opprørerne for over fem år siden.

(©NTB)

Flere nyheter: